VRT & RTBF werken voor het eerst samen voor de televisieserie 1985

GESCHIEDENIS! VRT & RTBF werken voor het eerst samen voor de nieuwe televisieserie 1985

Dat globalisering nieuwe perspectieven biedt tegenover nationalisme is een feit met de allereerste samenwerking tussen VRT in Vlaanderen & RTBF in Walonnië in 2022. Beide zenders gaan samen werken aan 1985, een nieuwe reeks over De Bende van Nijvel met niemand minder dan Wouter Bouvijn (De Twaalf) in de cockpit, Willem Wallyn (All of Us) op de schrijfplanken & Stijn Coninx (Daens, Koko Flanel, Hector, Marina) als creatief consultant.

De Bende van Nijvel blijft Vlaanderen, Brussel en Wallonië  beroeren, maar nu davert het zelfs (creatief) door de grondvesten van België! 24 jaar na het ontstaan van de VRT en maar liefst 43 jaar na de splitsing van RTB(F) & BRT(N), gaan beide landsdelen samenwerken om een fictiereeks te brengen over het onderwerp. We zagen vorig jaar al Niet Schieten en binnen enkele jaren zien we dus een meer uitgebreide kijk op de gebeurtenissen van de Bende van Nijvel.

Olivier Goris, netmanager van Eén, legt uit:

“Deze reeks brengt niet enkel het verhaal van de Bende, maar toont vooral ook de tijdsgeest van de woelige jaren ’80. Misschien is een sterke fictiereeks wel de beste manier om die cruciale periode voor ons land terug tot leven te roepen en beter te begrijpen. We zijn heel erg blij dat we dat samen met RTBF kunnen doen, in een allereerste fictie-samenwerking. RTBF is vanzelfsprekend de meest geschikte partner voor dit gemeenschappelijke verhaal over een donker hoofdstuk in onze geschiedenis.”

Toch komt de samenwerkig niet als een verrassing. Sandrine Graulich, netmanager van La Une, vertelt aan VRT NWS dat ze al lang met elkaar aan het praten, maar was het wachten op het juiste inhoudelijke project.

“Elk nieuw Belgisch fictieproject is een avontuur, een gok, iets waarvoor je durf moet hebben. Het kan enkel slagen met creativiteit, lef en ambitie – en dat is precies wat “1985” kenmerkt.”

SYNOPSIS: 1985 is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de jaren ’80 toen de Bende van Nijvel terreur zaaide in ons land. Vrienden Marc, Franky & zus Inge trekken van het platteland naar de hoofdstadom er een opleiding te beginnen bij het elitekorps van de rijkswacht.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter