All of Us recensie op Cinema bij je Thuis door Lumière

All of Us recensieAll of Us *** 1/2

Regie: Willem Wallyn (De 16)

Met Maaike Neuville, Barbara Sarafian, Jan Hammenecker, Joke Devynck, Bruno Vanden Broecke, Wim Opbrouck, Tom Vermeir, Delfine Bafort, Gilles De Schryver, Ella Leyers, Janne Desmet, Anne-Laure Vandeputte, Dominique Van Malder, Kris Cuppens, Janelle Vanes, Ona-Lisa Van Haver, Ellis De Beule,…

Speeltijd: 112′

Ga kijken als je hield van De Twaalf & The Best of Dorien B.

Het verhaal: All of us is het tragikomische verhaal van huisvrouw Cathy die nog maar enkele maanden te leven heeft. Ze komt terecht in een zelfhulpgroep van terminaal zieke patiënten, geleid door therapeute Els die zelf in volle midlifecrisis zit. Cathy beslist om haar familie niet in te lichten over haar toestand, maar ze heeft een plan. Samen met de andere leden van de praatgroep begint ze haar toekomstplannen en die van haar medepatiënten vorm te geven.

Lumière Cinema brengt bioscoopfilms op stream

De setting: Tover je woonkamer om tot knusse cinemazaal, en geniet van premières & actuele bioscoopfilms. Zo vind je op Cinema bij je thuis gloednieuwe films zoals Ema (Pablo Larraín), About Endlessness (Roy Andersson), Swallow (Carlo Mirabella-Davis), The Beast (Jeong-Ho Lee), La Vérité (Hirokazu Kore-Eda), Jumbo (Zoé Wittock),… Ook recente bioscooptitels zoals Parasite (Bong Joon-Ho), A Rainy Day in New York (Woody Allen), All Of Us (Willem Wallyn), Portrait de la jeune fille en feu (Céline Sciamma),… komen er aan bod. Onder de categorie ‘CINEMATEK bij je thuis’ vind je klassiekers die door het Koninklijk Belgisch Filmarchief gerestaureerd zijn (Jeanne Dielman, Any Way The Wind Blows, Vivement Ce Soir,…). Het aanbod wordt uiteraard steeds verder uitgebreid.

Maaike Neuville in All of Us

Ons verdict: Kanker. Lijden. Dood. Euthanasie. Vanaf een bepaalde leeftijd geraak je er onvermijdelijk mee in contact zijnde het als patiënt, metgezel, familielid, vriend,… En dat is buitengewoon moeilijk. Zelden hebben we een film of televisieserie als voorbeeld die ons leert om gaan met de emoties van verlies zoals All of Us dat doet.

Er zijn natuurlijk de vele televisie- & dagprogramma’s die je stil maken van het leven zoals het is, maar in fictievorm doet scenarioschrijver Willem Wallyn een stevige poging met All of Us. Met behulp van sterke dialogen die een fijne lijn bewandelen tussen satire & tragedie creëerde de man de perfecte stereotypes die elks op hun eigen manier met de dood omgaan. Sterk zet de regisseur ook een mooi quintet op tussen Maaike Neuville, Joke Devynck, Bruno Vanden Broecke, Jan Hammenecker & Barbara Sarafian die een mooie dynamiek op gang zetten tussen patiënten met elk hun eigen verschillende fase in het lijdproces. Het ontbreekt ook niet aan controverse in All of Us, want de makers wagen zich aan het thema van euthanasie die met het personage van Lizzy door Joke Devynck eindelijk kleur krijgt naast een Marieke Vervoort of de steriele debatten in het Federale Parlement van België. All of Us geeft de kijker weliswaar een heel depressief gevoel vanwege het zware onderwerp, maar desalniettemin vinden we dit straf werk van de makers.

Kortom, als je dacht dat je enkel met films waar honden inspelen, kon wenen, dan moet je All of Us eens uitproberen. Zeer ontroerende Vlaamse film over actueel thema’s voor Babyboomers & Generation X zoals kanker, dood & euthanasie.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter