Parasite VOD recensie door Bong Joon-Ho

Parasite VOD recensieParasite *** 1/2

Regie: Bong Joon-Ho (Okja, Snowpiercer)

Met Song Kang Ho, Park So Dam, Choi Woo Shik, Lee Jung Eun, Jang Hye Jin, Lee Sun-Kyun, Cho Yeo Jeong, Chang Hyae Jin, Ji-so Jung,…

Speeltijd; 131′

Ga kijken als je hield van La Ch’tite Famille & The Interview.

Het verhaal: Ki-taek en zijn werkloze familie verkeren in geldnood. Ze leven in een krappe en duistere woning zonder toegang tot Wi-Fi. Zijn kinderen besluiten op een dag om een diploma te vervalsen zodat zoon Ki-woo de privéleraar van Da-hye, dochter van de rijke familie Park, kan vervangen. Wanneer Ki-woo in de wereld van de rijke familie belandt, maakt hij van zijn nieuwe positie misbruik om ook zijn gezinsleden aan een baan te helpen. Terwijl ze doen alsof ze elkaar niet persoonlijk kennen, werken de gezinsleden zich in een mum van tijd in de luxueuze woning van de familie Park binnen. Hun nieuw bestaan loopt echter niet zoals gepland.

De cast van Parasite in Parasite recensie

Ons verdict: Koreaanse filmmaker Bong Joon-Ho mocht verrassend genoeg niet alleen op het filmfestival van Cannes de Palme d’Or in ontvangst nemen, ook voor de Oscars vierde ze met Parasite een feestje met hun 4 pretigieuze filmprijzen. Een hele prestatie als je weet dat o.m. Once Upon a Time in Hollywood versloeg, in onze ogen de beste film van 2019. Een echte verrassing op alle vlak en een waar primeur voor Zuid-Korea.

Parasite is een heel ander beestje dan het vorige werk van de Koreaanse cineast (cfr. Snowpiercer & Okja) hoewel het speelse karakter vanuit Okja opnieuw op de oppervlakte komt drijven. Het plot met zijn vele toevalligheden doet sterk denken aan humoristische Franse films zoals La Ch’tite Famille & Qu’est-ce qu’on a encore fait au Bon Dieu (vandaar misschien de voorkeur voor de Fransen?), maar voor de kwaliteit van het plot & de cinematografische afwerking is wel een stuk hoger dan de laatst genoemden. Van de cast springen Song Kang Ho & Park So Dam vooral uit het oog in een verhaal dat zowel grappig als tragisch is vanwege de noodzaak die aanwezig is van de familie om werk op clandestiene wijze te vinden. De Olympische referenties in Parasite met castleden zoals Chang Hyae Jin & Lee Jung Eun die naamgenoten hebben met Olympische medailles smaken naar meer en de kritische prestatie van Jeong-eun Lee als Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toont ook deze keer weer dat de cineast het maatschappijkritische niet vergeet in zijn werk. Met scherpe cameraperspectieven en de opvallende kunstwerken als decors toont Bong Joon Ho ook deze keer weer zijn klasse. Met zijn speelduur van over de 2 uur kan je al raden dat het verhaal iets teveel plotwendingen heeft en daardoor af & toe wat te langdradig is, maar op & al is dit opnieuw een mooie prestatie van de Koreaanse cineast. Het beter noemen dan OUATIH of The Irishman is een andere zaak.

Kortom, met Parasite vindt Bong Joon-Ho opnieuw zijn speelse humor uit Okja, maar de Oscar voor Beste Film winnen over Once Upon a Time in Hollywood & The Irishman vonden wij wat teveel van het goeie. Vanaf nu beschikbaar on demand.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter