Bong Joon-Ho’s Parasite recensie op Film Festival Oostende

Parasite recensie op Film Festival van OostendeParasite *** 1/2

Regie: Bong Joon-Ho (Snowpiercer, Okja)

Met Song Kang Ho, Park So Dam, Choi Woo Shik, Lee Jung Eun, Jang Hye Jin, Lee Sun-Kyun, Cho Yeo Jeong, Chang Hyae Jin, Ji-so Jung,…

Speeltijd; 131′

Ga kijken als je hield van The Interview & La Ch’tite Famille.

Het verhaal: Ki-taek en zijn werkloze familie verkeren in geldnood. Ze leven in een krappe en duistere woning zonder toegang tot Wi-Fi. Zijn kinderen besluiten op een dag om een diploma te vervalsen zodat zoon Ki-woo de privéleraar van Da-hye, dochter van de rijke familie Park, kan vervangen. Wanneer Ki-woo in de wereld van de rijke familie belandt, maakt hij van zijn nieuwe positie misbruik om ook zijn gezinsleden aan een baan te helpen. Terwijl ze doen alsof ze elkaar niet persoonlijk kennen, werken de gezinsleden zich in een mum van tijd in de luxueuze woning van de familie Park binnen. Hun nieuw bestaan loopt echter niet zoals gepland.

Bong Joon-Ho's Parasite recensie op Film Festival Oostende

De setting: Vanuit pure liefde voor de cinema heeft een kleine kern van filmliefhebbers (met vallen en opstaan) een festival uitgebouwd met een eigen dynamiek. En dat sinds 2007, want Film Festival Oostende 2019 is aan zijn 13de editie toe. Het Filmfestival van Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de allerlei competities, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van De Ensors, de enige echte Vlaamse filmprijzen in België. Sinds de start van het festival in 2007 is er zowel nationaal als internationaal talent op onze rode loper te bewonderen (o.m. Jean-Claude Van Damme, Veerle Baetens, Matthias Schoenaerts, Matteo Simoni) en dit jaar kunnen we rekenen op rekenen actrice Lynn Van Royen, die als Master voor FFO2019 geldt, maar ook Monica Bellucci, Koen De Bouw, Jan Decleir, Johan Heldenbergh & Veerle Baetens. Tot slot krijgen we dit jaar nog als openingsfilm The Best of Dorien B en als slotfilm Bastaard te zien op het Filmfestival van Oostende.

De cast van Parasite in Parasite recensie

Ons verdict: Koreaanse filmmaker Bong Joon-Ho mocht op het filmfestival van Cannes de Palme d’Or in ontvangst nemen met zijn nieuwste film Parasite. Een hele prestatie als je weet dat o.m. Once Upon a Time in Hollywood versloeg die ook genomineerd was voor de Franse filmprijs. Een echte verrassing was het echter niet, gezien Okja vorig jaar al genomineerd was voor de Palme d’Or die het ergens verloor vanwege de hele Netflix-commotie. Bong Joon-Ho is op dat vlak een publieksfavoriet geworden van het grootste filmfestival van Europa.

Dat gezegd zijnde, is Parasite eindelijk te zien in België vanaf 11 september 2019 (en in primeur op het filmfestival van Oostende). Parasite is een heel ander beestje dan het vorige werk van de Koreaanse cineast (cfr. Snowpiercer & Okja) hoewel het speelse karakter vanuit Okja opnieuw op de oppervlakte komt drijven. Het plot met zijn vele toevalligheden doet sterk denken aan humoristische Franse films zoals La Ch’tite Famille & Qu’est-ce qu’on a encore fait au Bon Dieu (vandaar misschien de voorkeur voor de Fransen?), maar voor de kwaliteit van het plot & de cinematografische afwerking is wel een stuk hoger dan de laatst genoemden. Van de cast springen Song Kang Ho & Park So Dam vooral uit het oog in een verhaal dat zowel grappig als tragisch is vanwege de noodzaak die aanwezig is van de familie om werk op clandestiene wijze te vinden. De Olympische referenties in Parasite met castleden zoals Chang Hyae Jin & Lee Jung Eun die naamgenoten hebben met Olympische medailles smaken naar meer en de kritische prestatie van Jeong-eun Lee als Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toont ook deze keer weer dat de cineast het maatschappijkritische niet vergeet in zijn werk. Met scherpe cameraperspectieven en de opvallende kunstwerken als decors toont Bong Joon Ho ook deze keer weer zijn klasse. Met zijn speelduur van over de 2 uur kan je al raden dat het verhaal iets teveel plotwendingen heeft en daardoor af & toe wat te langdradig is, maar op & al is dit opnieuw een mooie prestatie van de Koreaanse cineast. Het beter noemen dan OUATIH is een andere zaak.

Kortom, met Parasite vindt Bong Joon-Ho opnieuw zijn speelse humor uit Okja, maar de Palme d’Or winnen over Once Upon a Time in Hollywood vonden wij wat teveel van het goeie.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter