Jumbo filmrecensie op Proximus Pickx

Jumbo recensie op Proximus PickxJumbo *** 1/2

Regie: Zoé Wittock

Met Noémie Merlant, Emmanuelle Bercot, Sam Louwyck, Bastien Bouillon, Barbara Hellemans,…

Speeltijd: 93′

Ga kijken als je hield van Girl & Le Ciel Flamand.

Het verhaal: Jeanne, een verlegen jonge vrouw, werkt ‘s nachts in een pretpark waar ze graag rondloopt terwijl ze er de gangpaden schoonmaakt. Ze woont alleen met haar moeder, de uitbundige en opdringerige Margarette, en worstelt om een eigen identiteit te verwerven binnen de samenleving en in het gezelschap van mannen. Haar leven fleurt op wanneer het park een nieuwe sensatieattractie krijgt: de fantastische en indrukwekkende Jumbo. Het is liefde op het eerste gezicht.

xxxxx

Ons verdict: Dat het succes van de Waalse film in België in mindere mate aandacht krijgt tegenover de Vlaamse is te zien aan o.m. Duelles die misschien wel een heleboel Magrittes in huis haalde, maar verder niet te zien was in Vlaanderen en achteraf weinig aandacht kreeg, ondanks het feit dat we dit de beste Belgische film van het filmjaar 2019 vonden. Een ander voorbeeldje is Muidhond. Als kleine broertje van Frankrijk is het dan ook moeilijk om naar buiten te komen als Waalse film, want eens deze dan doorbreekt in Frankrijk, is het automatisch een Franse film. Desalniettemin zie ik een opportuniteit voor de Waalse film om dankzij het Belgische karakter stappen te maken in de Angelsaksische wereld. Jumbo is daar deels in geslaagd, want regisseuse Zoé Wittock die nog op de Amerikaanse set vertoefde van R.E.D. 2 wist met haar nieuwe film naar Sundance te stappen om er de nodige aandacht te krijgen bij het internationale filmpubliek. Ze won uiteindelijk een jeugdprijs op het filmfestival van Berlijn dit jaar.

Een film over een meisje dat verliefd wordt op een object? Wat is daar nu aan? Op het eerste zicht lijkt Jumbo één vrij cliché synopsis te hebben, maar als je dezerdagen een film uitbrengt in de bioscoop, dan getuig je van ambitie. Als je dan nog eens één van de eerste bent om jouw film ook op video-on-demand te brengen voor de Belgische bioscooprelease, dan ben je zeker van je stuk. Jumbo barst dankzij de verfijnde cinematografie van Thomas Buelens dan ook van de symboliek, want er zit meer achter het verhaal van Jeanne Tantois die op haar eigen manier worstelt met een vorm van parafilie. De angst voor het onbekende wordt bovendien vakkundig in kaart gebracht dankzij de wisselwerking tussen Noémie Merlant & Emmanuelle Bercot en als Vlaamse acteur Sam Louwyck dan nog eens langs komt om de kers op de taart te plaatsen, dan kunnen we alleen maar blij zijn met het resultaat. Jumbo deed ons hart weliswaar, net zoals bij De Patrick, niet extra kloppen omdat de acteerprestatie van Noémie Merlant emotioneel niet diep genoeg ging. Tot slot vonden we het einde van dit modern sprookje lekker rock-‘n-roll.

Kortom, Jumbo is de Waalse versie van Girl! Een stevig langspeeldebuut van Belgische regisseuse Zoé Wittock waar we hopelijk meer van zullen zien. Vanaf dinsdag te zien op Proximus Pickx en dit weekend op UniversCine.be & LumiereFilms.be

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter