Tytgat Chocolat recensie op STIEVIE Premium

Tytgat Chocolat recensie op STIEVIETytgat Chocolat ***

Bedenkers: Marc Bryssinck & Filip Lenaerts

Met Wim Opbrouck, Jelle Palmaerts, Mira Bryssinck, Frank Focketyn, Flor Decleir, Jan Goris, Marc Van Eeghem, Els Dottermans, Jan Decleir, Mieke De Groote,…

Speeltijd: 7 afleveringen / 45 – 50 minuten per aflevering.

Ga kijken als je hield van De Helaasheid der Dingen, Bowling Balls & Café Derby.

Het verhaal: Roman Tytgat is eigenaar van Tytgat Chocolat (een Belgische chocoladefabriek gespecialiseerd in het maken van truffels) en stelt mensen met het syndroom van Down aan om chocoladetruffels te verpakken. Wanneer de Kosovaarse familie Tina en haar moeder die werken in de fabriek gedeporteerd worden naar hun land van herkomst, gaat de ploeg in opstand, legt het werk neer en beslist Tina terug naar België te halen.

De theatergroep Theater STAP in Tytgat Chocolat op VRT Nu & Stievie

Ons verdict: België en chocolade gaat hand in hand, ook al vergeten we dit nogal gauw in Vlaanderen, patattenland. Met de hele polemiek van Bart de Wever & N-VA zou je nog vergeten dat we ook Belgische films maken in dit land. Maar hoe breng je in godsnaam chocolade en patatten samen? Hoe maak je een Vlaamse serie met Belgische tinten?

Wel, de mix is niet onbekend op het grote doek als je kijkt naar voorbeelden zoals Rundskop, BLACK & Le Fidèle. En het werkt als je kijkt naar de bezoekersaantallen aan de Belgische box office. Maar de ploeg rond de West-Vlaamse talenten zoals Felix Van Groeningen, Frank Focketyn en Wim Opbrouck moeten de combinatie nog vinden. Wel, dat is voorbij, want Wim Opbrouck heeft zijn Belgische draai gevonden, hetzij alleen zonder de Franse taal. Met Tytgat Chocolat investeert onze openbare omroep in een productie die niet polariserend werkt, kritische thema’s zoals migratie & handicapisme durft aanhalen en dit alles in een zeer luchtig en hartvertederend jasje. Het roadmovie-gehalte geeft meteen weer waarom veteraan Wim Opbrouck deze serie mag trekken, maar hij gaat niet met de pluimen lopen. Het is vooral de theatergroep Theater STAP uit Turnhout die gewoon geweldig uit de hoek komt en dit bedoelen we totaal niet politiek correct. Hoeveel films kan je benoemen dat echt goed zijn door mensen die uitsluitend op de planken staan? Ik kan je zeggen dat Hollywood daar nog heel wat te leren heeft als je kijkt naar pakweg een Fences.

Kortom, De Mensen brengt met Tytgat Chocolat een romantisch verhaal dat alles heeft wat een Vlaming wil: patriottisme, aardse tederheid & bescheidenheid. Wij vonden het alleszins zonde dat de VRT met deze serie niet verder durfde gaan en de controverse opzocht.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter