TAR recensie

TAR recensieTAR ** 1/2

Regie: Todd Field (Little Children)

Met Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss, Mark Strong, Sophie Kauer, Julian Glover, Allan Corduner,…

Speeltijd: 158′

Ga kijken als je hield van Black Swan, The Chapel & Whiplash.

Het verhaal: Cate Blanchett is de iconische muzikante Lydia TárTÁR onderzoekt de veranderende aard van macht, de impact & duurzaamheid ervan in onze moderne wereld.

Cate Blanchett als Lydia Tar in TAR recensie

Ons verdict:  Y’all, de Golden Globes 2023 lieten weer een duidelijk winnaar zien in The Banshees of Inisherin & Steven Spielberg’s Fabelmans en dat is slecht nieuws voor de subtoppers in het meerwaardegenre zoals Babylon, Empire of Light, Women Talking, The Whale, White Noise & ook TAR door regisseur Todd Field. Het mag weliswaar niet klagen, gezien Cate Blanchett een Globe won voor Beste Actrice en de film zijn zegen kreeg van niemand minder dan regisseur Martin Scorsese (…)

Cate Blanchett in TAR recensie

(…) Maar hoewel we alle respect hebben voor de meestercineast, is zijn smaak van films (buiten die van hemzelf) niet altijd deze van ons.  Dat geldt ook voor Tar met de fictieve componiste Lydia Tar. In het genre ga je sowieso steeds vergelijkingen maken met die andere Oscar-winnaar Black Swan en daar krijgt Tar al een stevige pandoering van de Darren Aronofsky-film vanwege zijn zeer trage editing die gedreven wordt door ellenlange dialogen. De dialogen zijn bovendien zeer belangrijk, want het hele plot ontrafelt zich met dialogen en niet met beelden. Het maakt je als filmliefhebber al snel apathisch aan het hele gebeuren, hoewel Tar wel in een professioneel & heerlijke mis-en-scène bevat (cfr. de scène waarin haar Porsche over de straten van Berlijn rijdt, is simpelweg betoverend). Tar gaat en staat zonder twijfel met de prestatie van Cate Blanchett die zich mag opmaken voor haar 3de Oscar na Blue Jasmine & The Aviator, maar ook daar weer haalt ze bvb. niet het niveau van deze in een J.K. Simmons in Whiplash. We vrezen dan ook dat Tar snel vergeten zal worden in de hele filmgeschiedenis. Tot slot kunnen we de nuance in de hele #MeToo-discussie best wel appreciëren in de verhaallijn van Tar.

Kortom, TAR bevat veel teveel saaie dialogen om door ons ooit goed te worden bevonden, maar zijn cinematografie alsook de prestatie van Cate Blanchett sleurde ons er door heen. Not our cup of tea…

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.