The Banshees of Inisherin recensie

The Banshees of Inisherin recensieThe Banshees of Inisherin ***

Regie: Martin McDonagh (Three Billboard Outside Ebbing Missouri, In Bruges)

Met Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan, Kerry Condon,…

Speeltijd: 114′

Ga kijken als je hield van The Ballad of Buster Scruggs.

Het verhaal: Alles was toch goed gisteren? Twee vrienden voor het leven bevinden zich in een impasse wanneer één hun relatie abrupt beëindigt, met alarmerende gevolgen voor beiden.

Donkey Banshees GIF by Searchlight Pictures - Find & Share on GIPHY

Ons verdict: MoviePulpers, onze eerste recensie van het filmjaar 2023 en wat hebben wij er weer zin in! Zeker nu we onze lijst van beste films van 2022 mochten brengen na lang wachten & zwijgen. Velen zullen echter hebben gemerkt dat The Banshees of Inisherin, één van de topfavorieten op de Oscars van 2023, niet in deze top 10 terecht kwam en dat is simpel: We respecteren zoveel mogelijk de Belgische releaselijsten. Maar anders had de nieuwste film door regisseur Martin McDonagh met Brendan Gleeson & Colin Farrell nog niet in de top 10 van yours truely gestaan.

Colin Farrell Shush GIF by Searchlight Pictures - Find & Share on GIPHY

Wat maakt The Banshees of Inisherin dan zo populair bij filmcritici? Martin McDonagh is één van de eerste Britse regisseurs die het filmgenre tragikomedie op de kaart bracht in Hollywood en daarvoor wordt hij beloond door de internationale filmgemeenschap. Echter kent Vlaanderen al een lange traditie van tragikomedie met Blueberry Hill van Robbe de Hert tot de Helaasheid der Dingen door Felix van Groeningen, recent nog Albatros & All of Us, maar te zwijgen over andere Europese producties zoals Druk, Goodbye Lenin! of La Vita e Bella. Hollywood was dus helemaal niet vernieuwend om dit bitterzoete genre te brengen en daarom vinden we al die lof voor McDonagh wat overdreven. The Banshees of Inisherin volgt verder de typische blauwdruk van het repertoire van de Sting-lookalike met komisch duo Brendan Gleeson & Colin Farrell op kruissnelheid en een sterke performance door Kerry Condon & Barry Keoghan. De dialogen en achterliggende humor zijn intelligent en fijn om te achterhalen, hoewel we ze met wat kennis van de Ierse geschiedenis niet bijzonder uitdagend vonden. Tot slot moeten we wel toegeven dat de ontknoping ons deed schaterlachen van jawelste en dat met de mooie decors van Inishmore, Ierland op de achtergrond.

Kortom, The Banshees of Inisherin zal ongetwijfeld weer prijzen ophalen dit seizoen, ons hart deed het niet sneller kloppen ondanks zijn intelligente komedie & satirische ontknoping.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter