Vlaamse Zillion filmrecensie door Robin Pront

Vlaamse Zillion recensieZillion **** 1/2

Regie: Robin Pront (d’Ardennen, The Silencing, De Bende van Jan De Lichte)

Met Jonas Vermeulen, Matteo Simoni, Charlotte Timmers, Barbara Sarafian, Geert Van Rampelberg, Dirk Roofthooft, Frank Vercruyssen, Vincent Van Trier, Frank Verstraeten,…

Speeltijd: 138′

Ga kijken als je hield van BelgicaPatser, H4Z4RD & Cool Abdoul.

Het verhaal: 1997. Frank Verstraeten, een computergenie met een onwaarschijnlijke neus voor zaken, een fascinatie voor het nachtleven en een ongezonde bewijsdrang, wil slechts één ding: een eigen discotheek die de concurrentie niet alleen overtreft maar simpelweg vernedert. De futuristische megadiscotheek Zillion is een feit en Frank ontpopt zich van computermarchand uit Meise tot de spilfiguur van het Antwerpse nachtleven. Hij paradeert met de mooiste vrouwen van België en smeedt een alliantie met Dennis Black Magic, de pornokoning die voor de pikante extra’s zorgt. Helaas duren ook hier mooie liedjes niet lang. Frank creëert vijanden binnen en buiten z’n discotheek, verliest de controle en gaat met zijn eigen danstempel ten onder.

Vlaamse Zillion recensie

Ons verdict: MoviePulpers, party-people & Vlaamse filmliefhebbers, welke oude koeien halen ze hier weer uit de sloot? Maar liefst 20 jaar na de sluiting, voor de stichting van de Noxx (of was het IKON?) en zelfs voor het bestaan van internationaal technofestival Tomorrowland krijgt het grote publiek dankzij de Vlaamse cultuursector eindelijk de kans om het controversiële verhaal te ontdekken van de Zillion, de beroemdste Antwerpse discotheek op het Zuid met zijn beruchte feestjes & wanpraktijken die balanseerde op de rand van het aanvaardbare. Aan het roer zit regisseur Robin Pront naar een script van Kevin Meul met namen zoals Jonas Vermeulen, Matteo Simoni, Charlotte Timmers, Barbara Sarafian, Geert Van Rampelberg & Dirk Roofthooft in de cast.

Vlaamse Zillion recensie

Wat menig MoviePulper niet zal weten, is dat yours truely het geluk heeft gehad om de hoogdagen van Zillion mee te maken in levende lijve, want een groot deel van de familie was actief als personeel in Zillion waardoor de ervaringen & anekdotes standaard voer voor conversatie was aan de ochtendtafel op zondag. De TMF Showcase in Zillion was de allereerste keer dat de voeten van dit lid van de MoviePulp-redactie een discotheekvloer raakte wat voor een ware revolte zorgden in mijn jonge jaren. We keken dan ook al even uit naar deze nieuwe Vlaamse film die al een geluk op geen enkel moment ontgoocheld.

Vlaamse Zillion recensie

Laat ons misschien eerst beginnen met de sterkste troef van de nieuwe Zillion-film en dat is… Natuurlijk… Hoe kan het anders? De muziek! De knalharde techno van de jaren ’90 met klassiekers zoals Universal Nation van Push, Silence van Delerium, Innocence van The Mackenzie feat. Jessy & Heaven van Virtual Zone word je rond de oren geslingerd vanaf de eerste tot de laatste minuut (hoewel technisch gezien Tiësto’s Adagio for Strings een schijf is van de jaren 2000, maar kom) en dat zorgt voor een stevige openingsscène om het verhaal van beruchte discotheek te beginnen. Daarbij komen al snel de KNT-beelden vol zweet, vlees & bloed samen met een interessante plot vol nostalgie in combinatie met de noemenswaardige acteerprestaties van Jonas Vermeulen als Frank Verstraeten en Matteo Simoni als Dennis Black Magic. Vermeulen speelt de rol van zijn leven, terwijl Matteo Simoni zichzelf terug op de kaart zet na zijn iets zwakkere prestaties het afgelopen anderhalf jaar, maar ook Charlotte Timmers & Barbara Sarafian maken een goede beurt in het Vlaamse Zillion.

Jonas Vermeulen als Frank Verstraeten in Zillion recensie

Een cast kan niet schitteren zonder dat een goede cameracrew ze in een mooi daglicht (of moeten we nachtlicht zeggen) plaatst en laat dat nu exact zijn wat regisseur Robin Pront met de straffe DOP Robrecht Heyvaert doen. Met geweldige shots, een cinematografie vol discotheeklicht & mooi camerawerk over de hele lijn laat de Antwerpenaar opnieuw zien dat hij na d’Ardennen geen eendagsvlieg is voor de lokale cinema. Sterker nog, samen met De Bende van Jan De Lichte maakt hij wel eens één van de beste lokale content allertijden naast titels zoals Loft, Rundskop, Tabula Rasa & Beau Sejour. Hop naar Hollywood, man! Tot slot is er toch een klein schoonheidsfoutje te bespeuren in Zillion: met een speelduur van meer dan 2 uur valt Zillion een 2-tal keer even stil, maar goed, je merkt er later niets meer van. Waar is dat feestje?

Met andere woorden, Zillion is zonder twijfel één van de strafste Vlaamse films die we in jaren zagen dankzij opnieuw het schitterende regiewerk van Robin Pront. Ga dat nu zien in Belgische bioscopen!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.