Voices of Liberation recensie op Streamz

Voices of Liberation poster op StreamzVoices of Liberation ****

Regie: Koen Mortier (Engel, Skunk)

Met Thomas Brodie-Sangster, Bouli Lanners, Bart Peeters, James McVey, Géza Weisz, Christian Berkel, Bella Hay,…

Speeltijd: 11 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je houdt van achtergrond op The Pacific, Band of Brothers, Slag om de Schelde, Dunkirk, Saving Private Ryan maar vooral de vele BBC-documentaires van WOII op Canvas.


Het verhaal: Meer dan 75 jaar geleden na de bevrijding van Europa krijgen we een impressie van die bevrijding via de stemmen van betrokken. De serie neemt de kijker mee naar de grootste militaire operatie uit de geschiedenis via mijlpalen als D-Day, Operation Market Garden & de Slag om de Schelde. Ze onderscheidt zich daarbij door haar zoektocht naar persoonlijke verhalen in plaats van militaire details. Via dagboek fragmenten, brieven en andere schrijfsels uit die tijd kan de kijker meevoelen wat de betrokkenen op die specifieke momenten, op die plaats voelden en meemaakten. Dat gaat soms om dingen die zelfs de meeste gespecialiseerde historici niet wisten over de bevrijding van Europa.

Voices of Liberation recensie op Streamz

Ons verdict: Aaaaah, de BBC… Het laat mij altijd terugdenken aan mijn jonge jaren waarin het Brits mediamerk stond voor hilarische humor & steengoede documentaires. Aan de kwaliteitstelevisie door de Britse overheid hebben we ons als Vlamingen steeds willen spiegelen, maar met de kleine budgetten van de toenmalige BRT(N) waren we kansloos.

Anno 2022 lijkt dit allemaal niet meer zo kansloos voor ons klein landje, want niemand minder dan Vlaams regisseur Koen Mortier zet zich na Engel & binnenkort Skunk opnieuw op de map met de internationale documentaire Voices of Liberation. De knalharde documentaire over de Tweede Wereldoorlog liet ons terugdenken aan de stevige Engelstalige documentaires die te vinden waren op Canvas in de begin jaren 2000 dankzij content van de BBC. En daar mogen we weer best wat trots op zijn, want Voices of Liberation is een Belgische co-productie samen met Nederland die zo’n indruk nalaat, want zelfs op de Engelse televisie maken ze tegenwoordig niet meer de documentaires zoals voorheen door de overdominatie van magere Amerikaanse documentaires/reality shows door Discovery. De pilot van Voices of Liberation wordt tevens prachtig ingesproken door jonge acteur Thomas Brodie-Sangster (Pistol, Maze Runner, Queen’s Gambit, Game of Thrones) die zich zeer persoonlijk betrekt door zijn familie te betrekken in de vergeten verhalen van WOII, maar ook een Bart Peeters komt aan de beurt in aflevering 5 gezien zijn opa aan moeders’ kant in het verzet van Lier zat. WOII-documentaires zijn er in geuren en kleuren, maar Voices of Liberation durft de taboes te benaderen zoals rassendiscriminatie, bijdrage van vrouwen aan D-Day & zelfs de verhalen van Duitsers die ook serieus hebben geleden tijdens de grootste oorlog uit de geschiedenis. Generation Z zal dit appreciëren. Tot slot katapulteerde de muziek uit openingssequentie van Voices of Liberation ons naar de topserie Peaky Blinders. Kippenvel moment met andere woorden!

Kortom, Streamz snoept in België het succesvolle Voices of Liberation door Koen Mortier af van Netflix en dat is een troef, want het is zeker een decennium geleden dat we nog zo’n straffe docu zagen over de grootste aderlating in de Europese geschiedenis. Volg het nu op Vlaamse streamingdienst Streamz!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.