Rebel filmrecensie

Rebel filmrecensieRebel ***  

Regie: Adil El Arbi & Bilall Fallah (Patser, Bad Boys for Life, Ms. Marvel)

Met Aboubakr Bensaïhi, Lubna Azabal, Amir El Arbi, Younes Bouab, Tara Abboud, Saïd Boumazoughe,…

Speeltijd: 135′

Ga kijken als je hield van Caliphate, Lost Luggage, Now/Here & Mosul.

Het verhaal: Wanneer Kamal besluit zijn leven te beteren, verlaat hij België om oorlogsslachtoffers in Syrië te helpen. Maar eens aangekomen wordt hij al snel gedwongen om zich bij een gelovige militie aan te sluiten en zit hij vast in Raqqa. Ondertussen wordt zijn jongere broer Nassim thuis in Brussel een gemakkelijke prooi voor radicale rekruteerders, die hem beloven hem te herenigen met zijn grote broer. Hun moeder, Leila, vecht om het enige wat ze nog heeft te beschermen: haar jongste zoon.

Rebel filmrecensie

Ons verdict: MoviePulpers, wat een sh*t was me dat! Dat ze in Hollywood alleen maar geïnteresseerd zijn in geld, mag niet verbazen met de vele sequels, prequels, series, anime, merchandise & meer rond een succesvolle franchise tot zelfs uitbuiting van mensen in de jaren ’30 of #MeToo-toestanden in onze tijden. Maar een film afschrijven van de belastingen omdat je ze kan terugtrekken terwijl je in een fusie zit? Dat is toch te gek voor woorden! Het geschiedde bovendien bij onze Belgische sterkhouders in de VS, Adil & Bilall, tijdens hun afgelaste film Batgirl te midden hun opmars naar internationale roem. Het houdt hun weliswaar niet tegen om creatief verder te gaan op eigen bodem met Grond en met de nieuwe Belgische film Rebel die lanceerde op Cannes 2022.

Rebel mag dan misschien een Europese film zijn, Adil & Bilall nemen hun kunde die ze verder ontwikkeld hebben over de plas mee naar het continent. Hun stijl blijft daarbij wel een rode draad volgen: Speels met de camera tewerk gaan om daarbij het oude logge camerawerk achterwege te laten nu filmapparatuur als maar kleiner en kleiner wordt dankzij de digitale revolutie. Dat speelse komt ook naar voor in de choreografie & dans door Sidi Larbi Cherkaoui die toegepast worden in Rebel om bepaalde harde scènes te verwoorden met de soundtrack van Rebel door Hannes De Maeyer om nog wat extra kracht bij te geven. Ook is de editing een stuk beter dan de doorsnee Europese productie, hoewel het plot van Rebel zich voor ons iets te langzaam ontwikkeld. De cast legt een behoorlijke prestatie neer, hoewel namen zoals Aboubakr Bensaïhi & Saïd Boumazoughe hun prestatie uit BLACK of Patser niet verbeteren. Pluim gaat daarbij naar Tara Abboud & Lubna Azabal met hun tedere & kwestbare rollen. Tot slot is Rebel niet echt vernieuwend met o.m. beelden die ons terug lieten denken Caliphate, Lost Luggage, Now/Here & Mosul, maar het is wel een soort ‘Best Hits’ van laatstgenoemde titels en geeft een persoonlijke kijk in de leefwereld van onze Belgische regisseurs van Maghrebijnse achtergrond.

Kortom, Rebel toont de progressie die Adil & Bilall hebben gemaakt in Hollywood en daar profiteert de Europese cinema van. Mooie cinema met een persoonlijke toets van het regisseursduo. Deze week in Belgische bioscopen!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter