1941: Special Edition DVD review

1941 cover1941**

Regie: Steven Spielberg

Met: Dan Akroyd, John Belushi, Ned Beatty, Lorraine Gary, Christopher Lee, Tim Matheson, Treat Williams

Speelduur: 115′

Bombastische en schreeuwerige komedie, die door een stuurloze regie vakkundig om zeep wordt geholpen!

Het verhaal: 1941, Los Angeles, nauwelijks enkele dagen na de aanval op Pearl Harbor. De stad valt ten prooi aan puur Pandemonium. De angst voor een nakende Japanse invasie leidt tot allerhande hysterische taferelen en Hollywood Boulevard wemelt van de schietgrage soldaten die door het dolle heen zijn, ijverige winkeliers, huilerige meiden en ruziënde nazi’s. Met alle chaotische gevolgen van dien…

1941 PIC

Ons verdict: Eind jaren zeventig werd Steven Spielberg al bekeken als de ultieme blockbustercineast. Hij had er met Jaws en Close Encouters of the Third Kind net de twee supersuccesvolle films opzitten en had in essentie weinig te bewijzen. Toen kwam 1941 op zijn pad, een scenario van Robert Zemeckis en Bob Gale waar de studios weinig raad mee wisten. Spielberg zag dit wel zitten en de rest is geschiedenis: 1941 werd zo’n buitensporig project en ging nadien finaal op zijn bek aan de Amerikaanse bioscoopkassa’s dat de man met de karakteristieke baard er jaren later nog steeds een lichte kater van heeft. Waar ging het mis? Want op papier was 1941 een blockbusterkomedie waar niets kon mee misgaan, propvol met bekende namen en peperdure speciale effecten. Het is echter net het woord ‘propvol’ waar het in de film grandioss mee mis is gelopen. Zo staan er zoveel bekende namen en gezichten op de affiche dat er geen enkel personage fatsoenlijke uitwerking krijgt en zodoende kan het je tegen het einde bitter weinig schelen wat er met hen allemaal gebeurd. Daarbovenop komt de sneeuwstorm van (niet allemaal even geslaagde) speciale effecten over als een chaotische kakafonie, vol onnodige bombast. Spielberg doet zijn best om het spervuur van flauwe gags en vaak erg ongrappige grappen vakkundig aan elkaar te naaien, maar doet helaas niet meer dan alles verder om zeep helpen met zijn uitermate stuurloze regie. 1941 is nog het best te omschrijven als een chaotische en ongrappige beeldenstorm zonder noemenswaardige inhoud, die liet zien dat Spielberg ook stevig op zijn bakkes kan gaan! Te mijden, of enkel en alleen te bekijken als een filmisch curiosum.

De DVD: Het anamorfische 2.35:1-beeld is verrassend onscherp, met veel filmgrain, moire en gedateerde kleuren. Het is een feit dat Spielberg geopteerd heeft voor veel filmische effecten als mist en rook, maar dan nog mag een film er een beetje deftig uitzien op DVD! De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt gelukkig heel wat beter, met over het algemeen goed verstaanbare dialogen en een bevredigende spreiding. De geluidseffecten en de muziek klinken erg degelijk voor een oudere film en leveren een passend geluidsbeeld voor 1941. Ruis of andere oneffenheden zijn gelukkig niet aan de orde. Waar deze speciale editie echter in uitblinkt is op het gebied van extra’s. Het is zelfs een twee disk set geworden, waarvan de extra’s filmisch gezien straffer zijn dan de bewuste hoofdfilm! Hoofdbrok is een 103 minuten durende ‘Making Of’-documentaire waarin regisseur Steven Spielberg, producer John Milius, scenaristen Robert Zemeckis en Bob Gale en nog een resem crewleden vertellen over het tot stand komen van de oorlogskomedie. Men gaat geen onderwerp uit de weg en het is boeiend om te ontdekken dat de flop uiteindelijk nog centen heeft opgebracht! Alleen jammer dat er bitter weinig (als in geen!) mensen aanwezig zijn van de gigantische cast. Het had het geheel toch afgemaakt als iemand als Dan Akroyd toch nog zijn mening over dit vehikel had komen geven. Vervolgens een 18-tal weggelaten scènes en een ware verzameling production stills en bijhorende tekst in achtereenvolgens Productiefoto’s (12 min.), De Vrolijke Noot 1941 (2 min.) en De Marketing (8 min.). Ook erg fijn zijn een resem negatieve reviews van deze ‘komedie’ (9 min.) en maar liefst drie originele bioscooptrailers (samen goed voor een dikke 6 minuten).

Bekijk hier de originele teaser:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.