Splinter DVD review

splinter coverSplinter****

Regie: Toby Wilkins

Met: Paulo Costanzo, Jill Wagner, Shea Whigham, Rachel Kerbs

Speelduur: 82′

Een zéér geslaagde monsterfilm die in 2008 het horrorwereldje terecht op zijn kop zette!

Het verhaal: Een jong stel dat met hun auto onderweg is, wordt gegijzeld door een ontsnapte crimineel en zijn vriendin. Als ze door een bos rijden, raken ze iets waardoor ze een lekke band krijgen. Terwijl ze de band vol stekels verwisselen, wordt de vriendin van de crimineel gestoken door het dood gewaande aangereden beest. Vanaf dat moment verandert hun leven in een ongekende nachtmerrie. Ze worden slachtoffer van een bloeddorstige stekelparasiet, die zijn nog levende slachtoffers transformeert in dodelijke dragers. Het jonge stel en de crimineel moeten zich verschansen in een verlaten benzinestation en zien samen te werken om deze hel te overleven…

Splinter pic

Ons verdict: De naam Toby Wilkins zal de meeste mensen bitter weinig zeggen, maar de Britse filmmaker is al een aantal jaren (vooral als ‘visual effects’-artiest) actief in het wereldje van de cinema. Hij werkte zich echter in de kijker bij Sam Raimi met een aantal kortfilms, waarna hij van de beroemde horror- en Spider-Man-regisseur de kans kreeg om de kortfilms Tales From The Grudge te draaien. Nadien explodeerde Wilkins in het festival-circuit met deze hier besproken langspeler Splinter, een originele mix van monsterfilm en zombievehikel met uitstekende speciale effecten. De film heeft een hoog tempo, een uitstekende dynamiek en bevat een aantal lekker spannende en vooral intense horrorscènes. De frisse cast levert prima spel af en zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. Echt diepgaand kan je de plot niet noemen, maar dat kan de pret nergens drukken. Wilkins slaagt er met zijn Splinter namelijk in om eens nog eens echt in de gordijnen te jagen met een monsterfilm. En wat hebben we dat heerlijke gevoel van angst en verschrikking gemist! Zijn opvolger, The Grudge 3, was helaas een erg wisselvallig beestje, maar toch zijn we hier op de redactie benieuwd waarmee Wilkins de volgende keer zal komen aanzetten. Kortom, een horrortalent om in het oog te houden! Tot dan kun de liefhebbers hun horrorhartje ophalen met dit gore monsterfestijn!

De DVD: Het anamorfische breedbeeld-formaat is degelijk, met een bevredigende scherpte en een prima contrast. De zwarte tinten zijn puik en de overige kleuren ogen realistisch. Vuiltjes en beschadigingen zijn gelukkig niet aan de orde, terwijl ook filmgrain en compressiefoutjes binnen de grenzen van het toelaatbare blijven. De Engelstalige Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een fraaie weergave van de muziek en geluidseffecten. De dialogen komen mooi uit de centerspeaker, terwijl de subwoofer de horror onderstreept waar nodig. Ruis en andere storingen vormen gelukkig geen enkel probleem. Buiten wat promotionele trailers zijn er helaas geen extra features aanwezig. Een gemiste kans, maar tegen een zachte aanschafprijs zeker een tip voor de vele horrorfans!

Bekijk hier de bioscooptrailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter