Interview Dolph Lundgren (The Expendables I & II)

Soms krijg je als filmjournalist de kans om de groten der aarde te ontmoeten. Na jaren hoort dat er gewoon bij en treed er toch een zeker vorm van gewenning op. Toch breekt bij ondergetekende nog steeds het zweet uit als je de opportuniteit krijgt om één van je vroegere idolen aan de tand te voelen. Zo kregen we recent de unieke kans om de Zweedse spierbundel Dolph Lundgren te interviewen, voor de DVD- en Blu-ray-release van Sylvester Stallone’s kaskraker The Expendables. Iedere zichzelf respecterende actiefanaat die leefde tijdens de gouden jaren tachtig en negentig kan niet heen om knokfestijnen als Rocky IV, Red Scorpion, Masters of the Universe, The Punisher en Universal Soldier. Toch probeerde ik zoveel mogelijk een blik naar de toekomst te werpen van deze intelligente actieheld. Dit leverde enkele aangename en exclusieve nieuwtjes op voor de liefhebbers van de oldstyle actiefilms!

Laat me je eerst en vooral bedanken voor de tijd die je neemt voor onze Vlaamse en Nederlandse lezers. We gaan het uiteraard hebben over The Expendables, een actieprent die uitgroeide tot één van de grootste hits van afgelopen jaar. Had je dit enorme succes verwacht aan het begin van de productie?
Ik was me ervan bewust dat het project een geweldige cast had, maar je kan uiteraard nooit de reactie van het publiek voorspellen. Ik denk wel dat The Expendables een nieuwe ‘trend’ gestart heeft van rauwere, meer mannelijke actiefilms, met opnieuw meer fysieke sterren… waaronder enkele jonge knapen! (lacht)

Hoe voelde het trouwens om na zoveel jaren opnieuw het witte doek te halen?
Dat voelde geweldig… Het zou gaan tijd worden!

Het grote succes van The Expendables betekende voor jou een heuse comeback. Kan je wat licht werpen op enkele van je toekomstige producties?
Vorig jaar heb ik In The Name Of The King 2 opgenomen, terwijl ik dit jaar een bijrol speel in Universal Soldier 4 met mijn vriend Jean-Claude Van Damme. Ook voor dit jaar is Small Apartements, een kleine onafhankelijke komedie in een regie van mijn Zweedse collega Jonas Akerlund, wie ik overigens een zeer getalenteerd regisseur vind. Verder speel ik samen met Cuba Gooding Jr. de hoofdrol in One In The Chamber en verschijn ik met mijn Expendables-vriend Steve Austin in The Package. In de herfst starten we met de opnames van The Expendables II en in Europa breng ik dit jaar ook nog een fitness boek uit.

Na 25 jaar sta je opnieuw op de set met Sylvester Stallone. Hoe was het om opnieuw met hem te werken na zoveel jaren en was deze ervaring verschillend met Rocky IV?
Wel, het was toch vreemd. Net alsof de tijd was blijven stilstaan. Het voelde helemaal niet alsof het al 25 jaar geleden was dat we recht tegenover elkaar in de ring stonden. Het gaf me in elk geval veel voldoening om opnieuw met hem samen te werken.

Je bent zelf een getalenteerd regisseur. Hoe zou je jouw regiestijl vergelijken met die van Sylvester Stallone?
Ik denk dat iedereen zijn eigen unieke stijl heeft, maar ik deel Sly’s manier om de actie – en de broodnodige dramatische momenten – grauw en realistisch te houden.

In dat opzicht zijn we best benieuwd naar je nieuwste borreling als regisseur, namelijk: Icarus. Wat kan je ons daar al over vertellen?
Het is een ‘film-noir’, opgenomen in Vancouver. Het is iets anders en ik hou ervan om altijd nieuwe genres uit te proberen en zo wat bij te leren als regisseur.

Terug naar The Expendables! De film had een ongelofelijke cast. Hoe was het op de set met al die über-mannelijke actiehelden en uiteraard om samen te werken met onder andere Jason Statham, Jet Li, Terry Crews, Randy Couture, Steve Austin and Mickey Rourke?
Iedereen was op de set om te werken, maar ieder van ons had al snel door dat we onderdeel uitmaakten van iets behoorlijk unieks. En bovendien is een beetje gezonde competitie altijd goed!

Het succes van The Expendables staat niet alleen, want ook andere oudere actiehelden maakten vorig jaar hun comeback. Bovendien is de heropleving van de actiefilm van weleer al enkele jaren bezig met films als Rambo, Gran Torino, Indiana Jones 4 en Die Hard 4.0. Plots is er terug een markt voor old-school actiefilms en hun helden. Vanwaar volgens jou deze hernieuwde interesse?
Mensen zijn tegenwoordig op oudere leeftijd actiever dan vroeger. Dat je zestig bent betekent nu duidelijk niet meer hetzelfde als dertig jaar geleden! Toen ging men op pensioen ging als men 55 was. Vandaag de dag werken mensen langer en gaan zelfs op latere leeftijd gezellig naar de fitness. Iemand die op die leeftijd nog steeds goed in vorm is, zoals Sly Stallone, wordt een rolmodel voor veel kijkers.

In The Expendables zitten een aantal creatieve actiescènes, met klassiek stunt- en vliegwerk en stevige explosies, zonder al teveel CGI-effecten. Hoe heb je jezelf voorbereid voor deze ongetwijfeld moeilijke actiescènes?
Ik ben sowieso goed in vorm, maar voor deze rol heb ik toch stevig met gewichten lopen zeulen. Kwestie van me staande te kunnen houden naast ‘kleine’ jongens zoals Randy Couture and Steve Austin.

Zoals eerder vermeld komt er hoe dan ook een vervolg op The Expendables. Kan je ons al een tipje van de sluier oplichten op deze fel geanticipeerde sequel?
Ik heb nog geen script gezien, maar ik heb gehoord dat ‘Crazy Gunner’ terug is for more blood and mayhem!

Bedankt voor je tijd!

Bekijk uit pure nostalgie hieronder nog eens de heerlijk klassieke trailer van Rocky IV en eveneens de bioscooptrailer van The Expendables:

Voor meer informatie omtrent de The Expendables (zoals onze bioscooprecensie en de Blu-ray bespreking) verwijzen we jullie graag door naar de bovenstaande links.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

8 gedachten op “Interview Dolph Lundgren (The Expendables I & II)”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  ben benieuwd naar die in the name of the king 2 en universal soldier 4. icarus heb ik gezien en is niet betr dan de laatste seagal films. was ludgren in belgie wanneer dan?

  Please wait...
 2. @Yves: In The Name of The King (als het gaat om die Uwe Boll) is één van de slechtste films van de voorbije 10 jaar. En ook Universal Soldier: Regeneration stonk als de beesten.

  @Steve: Dat neemt niet weg, VERY NICE job! Is den Dolph in het echt zo imposant als op het scherm?
  En ik kijk toch wel uit naar een nieuwe Lundgren. Met name in The Mechanik (met een K vanachter) bewees ie enkele jaren terug wel degelijk over regietalent te beschikken. Je bent in je intro nog de beste vintage Lundgren film vergeten: Showdown in Little Tokyo met Brandon Lee. Heerlijk fout ’80s machismo! :)

  Please wait...
 3. Thx K! Hij is verrassend humble zoals je kon lezen.
  The Mechanik was idd uitstekend en Command in Performance was als ik me niet vergis ook very decent. Hahaha, en nog wel enkele :) Lundgren heeft echt wel een paar degelijke knallers gemaakt. Zoals I Come In Peace bvb… Eén van favo’s destijds ;)

  Please wait...
 4. @ steve die films ken ik niet zijn ze de moeite? the mechanik vonden jullie goed en in the name slecht die zijn even middelmatig. mechanik is gewoon een actie film als een andere net zoals zijn recente icarus. @ keneth universal regeneration is de derde met jean claude maar eigenlijk nummer 5. soldier nummer 4 met claude wil ik toch wel zien en in the name 2 zou ik toch wel wilen zien om te weten of boll verbetert is of slechter.

  Please wait...
 5. Zijn heerlijke oldstyle actie Yves! The Mechanik was idd beter dan het überslechte In the Name of the King. Zelfs Statham kon die brol niet redden. Overigens niets mis met ‘maar gewoon een actiefilm’ denk ik ;)

  Please wait...
 6. Gewone degelijke B actieknallers zoals bv. The Mechanik worden dezer dagen zelfs véél te weinig gemaakt …

  Please wait...
 7. geef mij dan maar de steven seagal films zoals urban justice of exit wounds, jean cluade heeft wake of death en until death. direct action, diamond dogs en andere van lundgren vind ik toch maar flauwe actie films. in expendables is hij goed maar voor de rest weet ik het niet.

  Please wait...
 8. Ontdekken dan hé Yves ;)

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.