Mission: Impossible 4 – Ghost Protocol review

Mission: Impossible – Ghost Protocol ****

Regie: Brad Bird (The Incredibles)

Met: Tom Cruise, Jeremy Renner, Paula Patton, Simon Pegg, Michael Nyqvist

Speelduur: 130′

Ga kijken naar deze adrenaline opwekkende brok entertainment als je houdt van de Bond films uit de jaren ’90, en tv series als 24 en Strike Back.

Het verhaal: Wanneer tijdens een mislukte missie het volledig Kremlin de lucht ingaat, wordt de schuld in de schoenen van Ethan Hunt en zijn IMF-team geschoven. Ze worden verplicht ondergronds te gaan en op zoek te gaan naar de ware schuldigen … .

Ons verdict: Terwijl de meest recente James Bond films steeds donkerder en grauwer werden onder invloed van de succesvolle Jason Bourne prenten, gaat die andere bekende spionage franchise de tegenovergestelde richting uit. Mission: Impossible – Ghost Protocol heeft immers maar één doel voor ogen, en dat is je een dikke twee uur lichtvoetig te entertainen. Wie geen aangeboren aversie heeft van Tom Cruise (hij is zichtbaar in 99% van alle shots, red.), en beschikt over een serieuze suspension of disbelief, zal zich zeker niet bekocht voelen bij het bekijken van deze blockbuster pur sang. En ja, hier en daar neemt het verhaaltje vreemde bochten, maar omdat alles met de vaart van een hoge snelheidstrein over je heen raast, zal je daar nergens om malen.

Mission: Impossible 4 heeft een paar grote troeven. Niet in het minst regisseur Brad Bird, die indruk maakt met zijn live action debuut, en een paar actiescènes op poten zet die je gat doen openvallen van verbazing, zonder er ergens een overtrokken CGI ‘festijn’ van te maken. Ondanks de hypermoderne filmtechnieken, voelt deze topper dan ook heerlijk ouderwets aan. Geen pseudo-realistisch shaky camera werk, geen mijmeringen bij 9/11; nee, gewoon een Russische schurk die de wereld wil vernietigen, en een team helden die hem moeten stoppen. De tweede troef is zonder meer Tom Cruise. De superster mag dan de 50 naderen, het is er niet aan te zien. Hij overtuigt nog steeds als all round actieheld, en zijn ‘missie’ om het meest stuntwerk gewoon zelf te doen geven ook deze Mission Impossible een meerwaarde. De halsbrekende toeren van Cruise aan het hoogste gebouw ter wereld moet je gewoon gezien hebben op het grootst mogelijke witte doek. Een pluim trouwens ook aan de rest van de cast. Rijzende ster Jeremy Renner houdt zich meer dan staande. De prachtige Paula Patton is veel meer dan eye-candy. Maar het meeste lof gaat naar Simon Pegg die letterlijk elke zin die hij uitspreekt oprecht grappig maakt, en duidelijk maakt dat je deze brok actiecinema vooral niet te serieus moeten nemen. Perfect kijkvoer voor een ontspannende uitstap naar bioscoop tijdens de nakende kerstvakantie!

Bekijk alvast een kort interview met regisseur Brad Bird over Mission: Impossible – Ghost Protocol

 


Eén reactie op “Mission: Impossible 4 – Ghost Protocol review”

  1. Mission Impossible 4 is absolute top (alleen al die knap gevonden begingeneriek :), alleen daar al aan voel je het visuele genie van Brad Bird)

    Een actiefilm zoals ze niet meer zoveel gemaakt worden: heerlijk ontspannend en spannend bij momenten die niet de behoefte heeft om heel realistisch over te komen en dus ruimte geeft aan spectaculaire over-the-topmomenten :) Voor mij samen met de film van Brian de Palma dé beste van de reeks (in deze zit er ook een mooie ode aan één van de meest beroemde scènes uit de eerste Mission Impossiblefilm :))

    Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter