Sherlock Holmes: A Game of Shadows recensie

Sherlock Holmes: A Game of Shadows ***1/2

Regie: Guy Ritchie (RocknRolla)

Met: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Jared Harris, Stephen Fry, Rachel McAdams

Speelduur: 125′

Ga kijken als je houdt van de vorige Sherlock Holmes tiens.

Het verhaal: Eind 19de eeuw, een reeks bomaanslagen teistert Europa. De vermaarde detective Sherlock Holmes en zijn trouwe kompaan gaan op zoek naar de daders en komen zo oog in oog met de meestercrimineel, Professor Moriarty … .

Ons verdict: Sherlock Holmes was een tweetal jaar geleden hét meest verrassende kassucces van de winter, en haalde meer dan 500 miljoen dollar aan de wereldwijde box office (met de zware concurrentie van Avatar als een hete blauwe adem in de nek). Een straffe prestatie voor een regisseur, Guy Ritchie, wiens laatste echte succes dateerde van rond de eeuwwisseling met de culthit, Snatch, die bovendien géén ervaring had met ‘blockbusters’ van deze omvang. Zeker als je nog eens weet dat de iconische Britse detective zou worden gestalte gegeven door een rasbloed Amerikaan, Robert Downey Jr.. Toch was de film zelf niet echt memorabel. Het vele gekibbel tussen Holmes en Watson (Law) werkte na een uur op de zenuwen, en de finale ging door de zwakke CGI compleet de mist in. Een tweede kans dringt zich op met deze sequel, Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

Eerst het goeie nieuws, dit is een betere film dan zijn voorganger. Het 19de eeuwse Europa oogt onberispelijk. Er zit genoeg vaart in om de massale plotgaten in het magere verhaaltje te negeren. Downey en Law zijn beter op elkaar ingespeeld. Sommige actiescènes zijn ingenieus. Stephen Fry is hilarisch als de pedante en vadsige broer van Sherlock. En bovenal, de villain van dienst wordt F-A-N-T-A-S-T-I-S-C-H neergezet door de klasbak Jared Harris (die je misschien herkent uit Mad Men, red.). Máár -en dit is een veelvoorkomend probleem bij hedendaagse big budget Hollywood films- alles sleept véél te lang aan. Na ongeveer anderhalf uur heb je het wel gehad met het zoveelste slow motion vuist- en vuurgevecht op rij, en kunnen zelfs de frivole woordgrapjes van Downey Jr. de boel niet meer redden. Noomi Rapace (onvergetelijk als Lisbeth Salander in de Milennium trilogie, red.) loopt er bovendien de hele speelduur bij voor spek en bonen, zonde dat zulk een uitstekende actrice geen sterkere rol kreeg om haar tanden in te zetten. Conclusie: wie deze kerstvakantie een portie actie wil (en Mission Impossible 4 nog niet gezien heeft, red.) zal zich waarschijnlijk niet vervelen met Sherlock Holmes 2, maar hier zat meer in mits een strakkere montage.

Bekijk alvast een korte making of van Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

 Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “Sherlock Holmes: A Game of Shadows recensie”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter