Broken City review

broken city posterBroken City ***1/2

Regie: Allen Hughes (Menace 2 Society)

Met: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Jeffrey Wright, Catherine Zeta-Jones, Barry Pepper, Kyle Chandler, Natalie Martinez, Alona Tal

Speelduur: 105′

Ga kijken als je houdt van sfeervolle maar clichématige thrillers met sterke acteurs.

Het verhaal: Een voormalige flik -die nu werkt als privé-detective- wordt ingehuurd door de New Yorkse burgemeester (die hem 7 jaar eerder de hand boven het hoofd hield bij een schietincident) om zijn vrouw te schaduwen die hij verdenkt van overspel … .

Russell Crowe, Jeffrey Wright en Mark Wahlberg in Broken City

Ons verdict: Mark Wahlberg mag dan wel getekend hebben voor de alweer vierde (!) Transformers-film, en afgelopen zomer de kassa’s hebben doen rinkelen met de vuilgebekte high-tech komedie Ted, het hart van de voormalige straatboef / rapper die zich omturnde tot een bonafide filmster, blijft toch liggen meer kleinschalige -volwassen- films als We Own The Night, Contraband of The Fighter. Ook Broken City past in dit rijtje. Deze -bijna- ouderwetse thriller voert ons terug naar een tijd waarin Hollywoodfilms steunden op de namen op de affiches in plaats van franchises en geavanceerde CGI. Of dit commerciëel een goeie zet is, blijft de vraag, voorlopig is de US box office van Broken City op zijn zachtst gezegd teleurstellend, maar wij moedigen het produceren van dit soort politieke thrillers vol spitante dialogen zeker aan. Toegegeven, het script van Broken City schuwt de clichés niet, en ook visueel weet regisseur Allen Hughes (die voor het eerst plaatsneemt in een regiestoel zonder zijn broer Albert, red.) dit maar zelden te verheffen boven het niveau van de betere tv-film. Gelukkig was de casting wel een schot in de roos. Wahlberg blijft een matig acteur maar als ruwe bolster met de blanke pit weet hij zich zoals steeds staande te houden. Hij blijft zelfs overeind tegen een heerlijk over-the-top gaande Russell Crowe die ondanks een twijfelachtig kapsel en een bespottelijke zonnebankbruine teint overtuigd als de villeine burgemeester van de Big Apple. Zeta-Jones moet weinig meer doen dan tonen dat ze op haar 44ste nog geen spatje van haar schoonheid is verloren. Maar het zijn de karakteracteurs in de nevencast die ij zo na met de prent gaan lopen. Wright, Pepper en Chandler schitteren in elke minuut speeltijd die ze krijgen. Conclusie: Broken City is zeker geen must op het witte doek, maar wie op zoek is naar onderhoudende thriller, kan het véél en véél slechter treffen. Voorzichtig aanradertje!

Bekijk alvast een korte featurette over het maken van Broken City.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.