Blue Sunshine DVD review

Blue Sunshine coverBlue Sunshine***

Regie: Jeff Lieberman

Met: Zalman King, Deborah Winters, Robert Walden

Speelduur: 95 min.

Blue Sunshine is een heerlijk bizarre cultprent uit de seventies, nu eindelijk uit op Benelux DVD dankzij Mr. Horror!

Vergelijk prijzen van Blue Sunshine online op Kelkoo!

Het verhaal: Een groepje jongeren komen tien jaar na hun afstuderen nog eens bij elkaar voor een gezellig weekendje. Wanneer één van de jongeren zich erg vreemd begint te gedragen is het uit met de pret. Er vallen al snel enkele doden en Jerry Zipkin (Zalman King), één van de jongeren, wordt in beschuldiging gesteld. Zipkin slaat echter op de vlucht en gaat zelf op onderzoek uit. Samen met zijn vriendin Alicia Sweeney (Deborah Winters) ontdekt Jerry dat er iets niet klopt en komt al snel de drug “Blue Sunshine” op het spoor…

Ons verdict: Jeff Lieberman zal bij Jan Modaal wellicht geen belletje doen rinkelen, maar onder de genreliefhebbers wist de man in de jaren zeventig en tachtig indruk te maken met achtereenvolgens Squirm, Just Before Dawn en Remote Control. Maar wat ons betreft kan daar ook gerust Blue Sunshine bij, een bizar filmpje dat invloeden van diverse genres bevat en zodoende ook niet echt in een hokje te stoppen valt. Dat heeft ondergetekende ook altijd een beetje tegengehouden, maar in realiteit zelfs één van de beste genrefilms dat de cineast ooit gerealiseerd heeft. Blue Sunshine barst van een ongemakkelijke sfeer en ondanks dat de moorden meestal buiten het beeld gebeuren, zitten er in de film enkele behoorlijk intense, spannende en bevreemdende beelden. Dit is voor een groot deel te danken aan de goede prestaties van de cast. Hoewel niemand ooit zal bekroond worden met prestigieuze filmprijzen voor hun werk, past alles netjes in het bizarre, door Lieberman gechoreografeerde plaatje. Zalman King – inderdaad die van Red Shoe Diaries en andere softseks-toestanden – gaat geweldig over de top in zijn rol van Jerry Zipkin, maar zijn angstaanjagende priemende ogen werken prima in het geheel. De climax stelt tegenover de rest van de film een beetje teleur, maar dat neemt niet weg dat Blue Sunshine een fascinerend curiosum is voor mensen met een open geest.

De DVD: Het non-anamorfische 1.85:1 beeld ziet er af en toe wat soft uit en er duiken ook ouderdomsverschijnselen op zoals kleine vuiltjes en beeldflikkeringen. Toch voldoet de beeldkwaliteit, mede door de ouderdom, het lage budget en de zeldzaamheid van het beeldmateriaal (stukken van de originele filmprint waren beschadigd). Op het gebied van geluid heb je de keuze tussen een Engelstalige Dolby Digital 5.1-track en een Engels Stereo spoor. Beide tracks klinken bevredigend zonder echt te verrassen. Mijnheer Horror slaagde er verder in om een waarlijk interessant pakketje extra’s op deze Benelux release te plaatsen. Jeff Lieberman geeft de aftrap in een informatief stukje audiocommentaar en doet nog eens hetzelfde over de kortfilm The Ringers (20 min.). Deze hallucinante kortfilm kan je uiteraard ook gewoon zonder commentaar bekijken. In het diepgravende interview “Lieberman on Lieberman” (30 min.) verteld – surprise surprise – de regisseur over zijn rijkgevulde carrière in de filmwereld. Dan hebben we nog de originele bioscooptrailer, een nieuwe trailer van de film, een uitgebreide fotogalerij en enkele promotionele trailers van andere ‘Mr. Horror Presents’-releases.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter