White House Down Blu-Ray review + wedstrijd win gratis DVD White House Down

White House Down Blu-Ray coverWhite House Down ****

Met: Channing Tatum, Jamie Foxx, James Woods, Maggi Gyllenhaal, Jason Clarke, Richard Jenkins

Speelduur: 130′

Haal deze film in huis op Blu-Ray/DVD als je houdt van groots opzette actiespektakels van de oude school zoals Die Hard, The Rock en natuurlijk Olympus Has Fallen.

Het verhaal: Politieagent John Cale (Channing Tatum) is net afgewezen voor z’n droombaan bij de Secret Service om president James Sawyer (Jamie Foxx) te beschermen. Hij wil z’n dochter niet teleurstellen met het nieuws en neemt met haar deel aan een rondleiding in het Witte Huis. Plotseling wordt het complex overgenomen door een groep zwaarbewapende paramilitairen. Als de chaos losbreekt en de tijd dringt, is het aan Cale om de president, z’n dochter en het land te redden … .

© 2013 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

1183878 - WHITE HOUSE DOWN

Ons verdict: Toeval bestaat niet. In het jaar waar de oervader van de moderne antihelden, John McClane, zwaar teleurstelde in het zwakke Die Hard 5, verschenen niet één, maar twee superieure actievehikels waarin één man het moet opnemen tegen een leger huurlingen/terroristen die het Witte Huis onder vizier nemen. De B-actieknaller Olympus Has Fallen kon ons eerder in 2013 bekoren. En nu is het de beurt aan het iets grootser opzette White House Down van master-of-destruction Roland Emmerich. Je weet de Duitse regisseur die in zowat al zijn films het Witte Huis met de grond gelijk maakt (zie Independence Day, The Day After Tomorrow, 2012, red.). Zover komt het deze keer (net) niet (SPOILER ALERT, red.) maar ook deze keer heeft het iconische gebouw het weer hard te verduren.

Het productiebudget van White House Down was meer dan dubbel zo groot dan bij Olympus Has Fallen. En dat is er bij de exterior CGI shots zeker aan te merken. Alles voelt grootser en spectaculairder aan, maar je moet wel enigszins inboeten op bloederige actie en scheldproza. De R-rating van Olympus Has Fallen werd vervangen door een iets kindsvriendelijker PG-13 kwalificatie. Maar eerlijk, anders dan bij bijvoorbeeld Die Hard 4 stoorde dat ons zelden. Emmerich brengt de actie snedig en efficiënt in beeld, en kiest bovendien voor een lichtere toon dan Fuqua deed voor zijn versie van Die-Hard-in-het-Witte-Huis. White House Down zit vol geslaagde one-liners, en de spreekwoordelijke chemie tussen Channing Tatum en Jamie Foxx werkt. Hoewel wij Gerard Butler nog net iets overtuigender vonden als John-McClane-van-dienst brengt Tatum het er overigens prima van af als actieheld pur sang, net als de sardonische slechteriken met op kop Jason Clarke (de zwaar onderschatte acteur uit onder meer Zero Dark Thirty en de serie The Chicago Code, red.).

White House Down is niet perfect. Daarvoor neemt het verhaaltje net iets te veel tegelijk voorspelbare als ongeloofwaardige wendingen, en zijn de met name vele van de scènes met het dochtertje van Tatum ons iets te klef en patriottisch. Maar dit blijft hoe dan ook verplicht kijkvoer voor iedere rechtgeaarde liefhebber van actie van de oude school.

Naast haarscherp beeld en kraakhelder geluid (mastered in 4K, red.) biedt de Blu-Ray van White House Down boven een 14tal interessante featurettes die ingaan op zowat elk facet van het productieproces van deze actieknaller.Vier hiervan (diegenen die focussen op de acteurs, regisseur en stunts) zijn ook terug te vinden op de DVD.

Bekijk alvast de trailer van White House Down.

WEDSTRIJD: Win een gratis DVD van White House Down.

white house Down_DXS00565_2DWie kans wil maken op een gratis DVD van White House Down (ons aangeboden door de sympathieke mensen van Sony Pictures Home Entertainment Belgium) moet het volgende doen.

1) Volg ons op Twitter of like ons op Facebook.

2) Geef antwoord op de volgende vragen:

Welke genre-klassieker uit de vroege jaren ’90 met o.a. Jean-Claude Van Damme en Dolph Lundgren betekende de grote doorbraak van regisseur Roland Emmerich in Hollywood?

In welke zomerblockbuster van 2014 zal WHD-slechterik Jason Clarke te zien zijn in een belangrijke rol?

3) Stuur je antwoorden samen met je volledige naam en adres naar info[at]moviepulp.be vóór 1 februari.

 

Véél succes!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.