Is Deckard een mens of replicant in Blade Runner 2049?

Is Deckard een mens of replicant in Blade Runner?

We bereiden ons bij MoviePulp.be voor op de VoD, DVD & Blu-Ray release van de nieuwe Blade Runner 2049 op 14 februari 2018, maar via social media krijgen we vele vragen van filmfans of Rick Deckard (vertolkt door Harrison Ford) een mens of replicant is in zowel de originele Blade Runner als Blade Runner 2049. Een interessante discussie, dus laat ons jullie (proberen te) verlichten met deze blogpost…

OPGELET, SPOILERS, IEDEREEN!!!

Is Rick Deckard een mens of replicant in Blade Runner? is een vraag die vele filmfans sinds de jaren ’80 bezighoudt en terecht. Tussen de crewleden is er zelfs discussie: Harrison Ford heeft Rick Deckard steeds als mens gespeeld, terwijl regisseur Ridley Scott Deckard steeds als replicant of beter gezegd menselijk ogende android zag. De scenarist van de originele Blade Runner Hampton Fancher laat het antwoord zelf in het midden voor het publiek, maar neigt eerder naar de menselijke versie net zoals de schrijver van het originele kortverhaal Do Android Dream of Electric Sheep? Philip K. Dick.

Vangelis - Deckard's Dream (Extended version) - HD

Op zich allemaal interessante perspectieven, maar het wordt nog een stuk gecompliceerder. Zo zijn er maar liefst 7 verschillende versies van Blade Runner over de jaren en zij spreken elkaar tegen. De originele cut die goedgekeurd werd door filmproducenten (respectievelijk de iets gecensureerde U.S. Theatrical Cut & brutalere International Cut) overtuigen het publiek van een menselijke Deckard, terwijl The Director’s Cut en The Final Cut door Sir Ridley Scott zelf eerder neigen naar de theorie van Rick Deckard als replicant. Het grote verschil is de droomscène van Deckard die voor velen het bewijs is dat Deckard een replicant is. Zo kunnen replicanten dromen delen en met een origami van een eenhoorn toont het personage Gaff (vertolkt door Edward James Olmos in Blade Runner & Blade Runner 2049) dat hij de droom van Rick Deckard heeft gezien. Echter geloven velen dit niet, gezien de Nexus-6 maar een levensloop van 4 jaar heeft en Deckard het langer dan 4 jaar heeft uitgehouden in de tijd naar Blade Runner 2049. Toch geloven de replicant-theoristen dat Deckard het eerste Nexus-8 model zou zijn, een nieuw model door de Tyrell Corporation dat in Blade Runner 2049 wordt bevestigd.

Is Deckard een mens of replicant in Blade Runner 2049?

Brengt Blade Runner 2049 soelaas? Spijtig genoeg niet. Denis Villeneuve heeft in verschillende interviews gezegd dat hij niet van plan was om de nakende vraag van vele fans in te vullen. Echter speelt de regisseur wel meermaals met het feit of Deckard replicant of mens is. Zo krijgen we een uitgebreide dialoog tussen Deckard & Wallace die de kers op de taart is in de mens/replicant discussie. In het algemeen kan je er wel vanuit gaan dat Deckard eerder een replicant is van hart, gezien hij de kant neemt van de onderdrukte replicants in Blade Runner 2049 en zijn liefde toont voor replicant Rachel. Maar gedurende de hele film is het niet duidelijk of de dochter van Deckard nu een product is van 2 replicants of een mens en een replicant. Het feit dat Ryan Gosling wel degelijk een replicant is aan het einde van Blade Runner 2049 speelt nog meer in op de discussie, gezien aangetoond wordt dat Blade Runners ook replicants kunnen zijn.

Is Deckard een mens of replicant in Blade Runner 2049?

Met de teleurstellende box office resultaten vrezen we dat we het nooit zullen weten of is dit net het leuke aan de Blade Runner-franchise?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.