OPINIE: Moet illegaal downloaden hardhandiger aangepakt worden in België?

Onlangs haalde reclamebureau TBWA uit met een creatieve campagne rond illegaal downloaden voor Belgian Entertainment Association (BEA) en de Federatie van Cinema’s van België (FC Bel). Kijkers die illegaal een film online zagen via Popcorn Time of andere illegale streaming websites kregen een vreemde ondertiteling te zien tijdens een film die niks met de Engelse dialogen heeft te maken. De zogenaamde subtitles of ondertiteling werd gemanipuleerd om je aan het denken te zetten om een film niet illegaal van thuis uit te bekijken. Je komt deze ondertiteling tegen met films zoals The Hitman’s Bodyguard, Logan Lucky, The Foreigner & het 4de seizoen van The Bridge. Toch pleiten anderen voor een hardere aanpak in België, want dit gebeurt reeds in de buurlanden. Moet illegaal downloaden harder aangepakt worden in België?

Vlaamse regisseur Michaël R. Roskam trekt aan de alarmbel in de Afspraak: De Vlaamse Film zit in een dipje en zonder bioscoopbezoekers worden de budgetten voor Vlaamse films lager. Gezien het feit dat de kosten voor het maken van content alsmaar blijft stijgen, zijn we nu aangekomen op een kritiek punt. Het distributiemodel staat immers met de opkomst van streamingdiensten zoals Netflix (wat geraamd wordt aan een marktaandeel van maar liefst 20% in België) & Amazon al serieus onder druk en de aanhoudende trend van illegaal downloaden brengt de bioscoopsector in serieuze problemen. De hele entertainmentsector, want het is niet voor niks dat Disney 20th Century Fox opkoopt om mensen te blijven brengen naar bioscopen. Filmstudio’s zien enkel toekomst in franchises om bezoekersloyaliteit te garanderen.

Illegaal downloaden is dus een probleem en dat moet net zoals fout parkeren aangepakt worden. In Duitsland en Nederland wordt illegaal downloaden veel harder aangepakt dat België en met resultaat. Het aantal overtredingen is een stuk minder hoog in Duitsland (800.000 overtredingen per jaar) tegenover België (5,5 miljoen overtredingen per jaar) waar meer dan de helft van de bevolking illegaal streamt. De audiovisuele sector vraagt aan de politiek om zijn verantwoordelijkheid te nemen met deze actie. We zijn benieuwd wat de reactie van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo zal zijn. In Nederland vecht Stichting Brein al jaren tegen de verschillende ISP’s om illegale downloadsites zoals Pirate Bay plat te leggen, maar filmstudio Dutch Filmworks gaat harder optreden tegen illegale downloaders van BitTorrent door boetes op te leggen.

Vind jij illegaal downloaden een probleem? Waarom download jij films of televisieseries online of ben je 100% tegen illegaal downloaden?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.