Dorothy Blu-ray review

dorothyDorothy***

Regie: Agnès Merlet

Met: Carice Van Houten, Jenn Murray, David Wilmot

Speelduur: 102′

Trage, doch sfeervolle thriller met de Nederlandse Van Houten!

Het verhaal: Jane Morton (Carice van Houten) wordt naar een Iers eilandje gestuurd om zich te ontfermen over Dorothy Mills, een tienermeisje dat probeerde om een baby te wurgen. Eenmaal op het eiland wordt Jane geconfronteerd met een grimmige en vijandige sfeer: de gesloten gemeenschap heeft liever niet dat Jane zich met de zaak bemoeit. Al snel ontdekt Jane waarom de eilandbewoners zo vijandig zi jn: Dorothy lijkt bezeten van kwaadaardige geesten. Of is er een medische oorz aak? Terwijl ze Dorothy probeert te helpen, ontdekt Jane dat de eilandbewoners een gruwelijk geheim verborgen proberen te houden…

dorothy_mills_large

Ons verdict: Sinds het internationale succes van Paul Verhoeven’s Zwartboek is de ster van de Nederlandse blondine Carice Van Houten enkel maar in de hoogte geschoten. Ze acteerde sindsdien naast Tom Cruise in Valkyrie en ook deze Dorothy (ofte Dorothy Mills, zoals de film elders werd uitgebracht) is een internationale productie. De Iers/Franse film wordt een beetje verkocht als een volbloed horrorfilm, maar iedereen die een griezelfilm pur sang verwacht is er grandioos aan voor de moeite. Regisseur Agnès Merlet kiest net als het gelijkaardige The Wicker Man voor een ongemakkelijke sfeer en mysterie, boven monsterlijke creaturen en spuitend bloed. Tot een bepaalde hoogte is Dorothy dan ook best interessant en beklemmend, maar we konden ons niet van de indruk ontdoen dat er veel meer in zat. Niet alleen zijn sommige scènes onlogisch, maar vaak zelfs compleet overbodig! Gelukkig is het acteerwerk meer dan behoorlijk, met op kop Carice Van Houten die zich duidelijk in haar sas voelt in een Engelstalige prent ondanks haar overduidelijke accent. Dorothy is geen hoogvlieger, maar zeker eens leuk om te bekijken!

De Blu-ray: Het 2.35:1 HD-beeld ziet er meer dan behoorlijk uit, met een goede diepte en detail. Het beeld is verder scherp, met een positief contrast en heldere, natuurlijke kleuren. Hier en daar is er wel wat filmgrain aanwezig! De Engelse DTS-HD Master Audio 5.1-track klinkt prima, met goed verstaanbare dialogen en een fraaie weergave van de filmmuziek. Deze klinkt warm en ruimtelijk, perfect om de sfeer van de film te versterken. Overige geluidseffecten komen eveneens goed tot hun recht. Ruis, kraakjes en andere fouten hebben we niet direct waargenomen. Naast een resem promotionele trailers, is er nog een featurette aanwezig over het maken van de film.

Bekijk hier de originele trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter