De volledige Die Hard-franchise op Star van Disney Plus België

Die Hard collection posterDie Hard***** / Die Harder  2**** 1/2 / Die Hard: With A Vengeance**** 1/2 / Die Hard 4.0 ***** / A Good Day To Die Hard ** 1/2

Regie: John McTiernan, Rennu Harlin, Len Wiseman, John Moore

Met Bruce Willis (tiens), maar ook Alan Rickman, Samuel L. Jackson, Jeremy Irons, Graham Greene, Colleen Camp, Timothy Olyphant, Justin Long, Maggie Q, Mary Elisabeth Winstead, Jai Courtney, Sebastian Koch, Cole Hauser

Speeltijd: 610 minuten in totaal

Ga kijken als je hield van de betere actiefilms (al dan niet in een franchise) zoals Lethal Weapon, Speed, The Rock & Conair.

Het verhaal: De heldendaden van John McClane (& zijn familie)

xxxxx

Ons verdict: De allereerste Die Hard is wat onze MoviePulp-filmredactie betreft nog altijd één van de beste & meest invloedrijke actiefilms aller tijde. Met de 3 nagenoeg perfecte bommen van actieknallers beleven wij zelfs bij de zoveelste kijkbeurt nog plezier aan! Met absolute klasse speelde Bruce Willis de sympathieke maar ook kwetsbare held tegen wil en dank, een personage dat sindsdien deel uitmaakt van de moderne cultuur en dat je dan ook keer op keer wilt terugzien. Zo geschiedde. En we zijn niet de enige. Ieder jaar rukt de discussie op of Die Hard een kerstfilm is, een perfecte antwoord dat alleen bestaat uit een simpele JA vanwege de setting van de actiefilm en het feit dat ook (alleenstaande) mannen mogen genieten van de soms eenzame kerstperiode met een actiefilm.

Creative Die Hard banner met Bruce Willis en slogan Yippe Ki Yay

Hoewel de door Renny Harlin ingeblikte sequel zonder twijfel erg aangenaam vertier was, miste Die Harder de absolute perfectie van de 1ste film. Die Hard 2 was zonder al teveel aanpassingen bijna een directe kopij was van Die Hard en sprong er vooral uit vanwege de vertolking van Alan Rickman als Hans Gruber. Enter John McTiernan – de cineast van de originele film – voor Die Hard With a Vengeance, ofte de 3de uit de populaire actiefranchise om de puntjes op de i te zetten. Het resultaat is zoals te verwachten een knaller van formaat, vol heerlijke actie, indrukwekkende stunts & uitstekende acteerprestaties. Hoewel het stunt- en vliegwerk nergens het hoogstaande niveau haalt zoals in de originele Die Hard, komt de rest van de franchise toch bijzonder close! En het legt vooral de basis voor een stevige franchise met 3 formidabele films. Een revival kon niet uitblijven en deze kwam er (volledig over de top) met Die Hard 4.0 door regisseur Len Wiseman van de Underworld-franchise. Iedereen herinnert zich nog wel de knalharde achtervolgingen met McClane in een camion tegen een straaljager & een helicopter.  Bruce Willis is doorheen de hele franchise zoals steeds geweldig als de oneliner spuiende flik en hij krijgt prima gezelschap doorheen de hele originele franchise in de vorm van Alan Rickman, Jeremy Irons & Samuel L. Jackson. Enkel spijtig van de laatste film waarin hij de fakkel moet doorgeven aan Jai Courtney, maar er vanwege zijn PG13-label & te korte speelduur niet in slaagt. De bijrollen worden in het algemeen naar behoren ingevuld, maar een Die Hard-film staat of valt met de actie en het aanwezige stuntwerk. Op dat gebied stellen alle Die Hard-films zelden teleur: Explosies, schietscènes, achtervolgingen ter land, ter zee en in de lucht en ga zo maar door. Alleen de ruimte ontbreekt. Je valt van de ene verbazing in de andere en dankzij (met uitzondering van één explosie) goed uitgekiend klassiek stunt- en make-up werk is dit zelfs anno 2022 nog het geval, zonder gedateerd over te komen. Dan hebben we het vooral over de originele films die zonder meer de computer effecten van het heden naar huis blazen.

Anyway, je hoort het, wij zijn absolute fan van de hele Die Hard-franchise (op de laatste film na). Stream deze heerlijke Die Hard-collection op Star, het KNT-gedeelte binnen Disney Plus België. Yippee Ka Yay, motherf*ckers!!!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter