Arcadia sluit het Filmfestival van Oostende 2023 af

Prestigieuze Benelux-serie Arcadia sluit Film Festival Oostende 2023 af, voorlopig programma online

Het is voor velen misschien nog ver van hun bed met de feestdagen die voor de deur staan, maar Filmfestival Oostende heeft zijn volledige programma voor 2023 bekend gemaakt zonet. Daar zit veel Vlaams tussen waaronder buiten The Chapel dat reeds werd aangekondigd door Master Natali Broods, ook Arcadia, Baghdad Messi, Marieke – Addicted to Life, Aller/Retour, LUKA, War Junkies & Argwaan.

Het programma van Filmfestival Oostende – van 27 januari t/m 4 februari 2023 – is compleet. Nooit voorheen stond er zoveel talent van eigen bodem geprogrammeerd in alle lagen van het Vlaamse filmfestival. Met meer dan 70 avant-premières op een totaal van 108 films en een recordaantal Vlaamse series heeft FFO een zorgvuldig programma samengesteld voor zijn 15de – en eerste volwaardige winter – editie. Master Natali Broods maakte een selectie rond het thema ‘Family Dynamics’, maar in het hele programma komt die relevante rode draad terug. De afsluiter van het festival is de near-fiction reeks Arcadia, een indrukwekkende samenwerking tussen België & Nederland, in coproductie met Duitsland. Naast een uitgebreid aanbod met talent van eigen bodem, pakt FFO ook uit met nieuw werk van internationale grootmeesters zoals Spielberg & Aronofsky en het grootste aantal Oscarinzendingen ooit. Dat en nog veel meer op het gezelligste filmfestival van het land.

Films van eigen bodem

The Chapel opent Filmfestival 2023

Zoals eerder aangekondigd wordt FFO23 het startschot van het nieuwe jaar voor film van eigen bodem. The Chapel, de gloednieuwe langspeelfilm van gerenommeerd regisseur Dominique Deruddere, opent het festival. Samen met Aller/Retour van Dorothée van den Berghe, Baghdad Messi van Sahim Omar Kalifa & LUKA van Jessica Woodworth, gaan er maar liefst 4 Belgische films feestelijk in première op het festival in aanwezigheid van de voltallige cast en crew. Een tipje van de sluier werd al opgelicht met de aankondiging van Faithfully Yours, een Nederlandse thriller met een Belgisch randje, de documentaires Argwaan over Luc Tuymans – die tijdens FFO voorgesteld wordt door maker Jacques Servaes en Tuymans zelf – en Marieke – Addicted to Life over paralympiër Marieke Vervoort waarbij documaakster Pola Rapaport meer uitleg komt geven.

Series van eigen bodem

De volledige cast van Benelux-science fiction serie Arcadia

Opvallend dit jaar is het recordaantal aan series uit eigen land. Master Natali Broods is te zien in de nieuwe near-fiction reeks Arcadia door VRT, NPO & ARD van regisseur Tim Oliehoek & schrijver Philippe De Schepper. Daarin leeft een deel van de bevolking in het schijnbaar veilige Arcadia, waar een burgerscore wordt toegepast: goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag afgestraft. Naast een ongezien decor, treedt ook een indrukwekkende, Belgisch-Nederlandse cast aan met o.a. Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Melody Klaver, Ellie de Lange, Monic Hendrickx, Jean Janssens, Gene Bervoets, Wim Opbrouck, Maarten Heijmans, Boris Van Severen & Lukas Bulteel. Arcadia zal één van de duurste Vlaamse co-producties aller tijde zijn naast bijdrages door Nederland & Duitsland.

Maar dat is niet alles voor de streamer! Arcadia is de afsluiter van het grote aanbod aan andere lokale reeksen: de kleurrijke comedy ‘Zonder afspraak’ van Yahya Terryn over een 40-jarige kapper die besluit om muzikant te worden; ‘De club’ van Toon Slembrouck, met een Vlaams-Nederlandse topcast, een taboedoorbrekend verhaal over drie koppels die een ivf-behandeling beginnen; in ‘De studio’s’ van Sarah Kasmi, jagen zes vrienden hun droom na: de wereld veroveren met hun muziek en hun stem; ‘Liefdestips aan mezelf’ van Charlie Dewulf is geïnspireerd op het young adultboek van Sylvia Van Driessche en éénmalig te ontdekken op het grote scherm tijdens het festival; het tweede seizoen van ‘Hacked‘, onder regie van Laura Van Haecke, is een vervolg op het succesvolle, eerste seizoen dat de Best Short Form Series’ Prize won op CANNESSERIES. ‘War Junkies’ van Jasper Christiaens duikt in de coulissen van de oorlogsjournalistiek en wordt voorgesteld in aanwezigheid van heel wat oorlogsreporters. Na de vertoning gaat Ramkot – de soundtrackmakers van de reeks – in concert: de ultieme combinatie tussen headbangen en dansen met aanstekelijke en herkenbare nummers. Bij alle vertoningen zal de cast en crew aanwezig zijn.

Benelux co-producties

Baghdad Messi door A Team Productions gaat internationaal dankzij The Searchers

Samenwerking is de sleutel voor onze kleine landjes, dus bundelt De COOP!-competitie de beste Belgische & Nederlandse coproducties biuj elkaar en worden ze beoordeeld door een publieksjury onder leiding van juryvoorzitter Wim Willaert. ‘Aller/Retour’, ‘Bo’ en ‘Mascotte’ werden eerder al bekendgemaakt. Het programma wordt aangevuld met ‘Alma Viva’, het indrukwekkende fictiedebuut van Cristèle Alves Meira én meteen ook de Portugese Oscarinzending; ‘Burning Days’ van notoir Turks regisseur Emin Alper dat tweemaal was genomineerd op het filmfestival van Cannes; ‘La ligne’ van Ursula Meier dat elegant balanceert – en geheel binnen het festivalthema – op de explosieve lijn van familiale spanningen; Marokkaanse Oscarinzending op de shortlist ‘Le bleu du caftan’ van Maryam Touzani met een Belgische delegatie achter de camera. Het fresco van kortverhalen in ‘Summerlight… and Then Comes the Night’ van Elfar Adalsteins maakt de selectie compleet.

Internationaal aanbod

The Whale wordt geprogrammeerd op FFO 2023

Tot slot kijkt Filmfestival Oostende 2023 niet alleen naar lokale producties, maar ook internationale films die in competitie gaan met elkaar. In de LOOK!-competitie wordt zoals elk jaar een selectie visueel verbluffende films onder de loep genomen. Onder leiding van juryvoorzitter Jaco Van Dormael zullen juryleden Charlotte VandermeerschMatteo SimoniMalin-Sarah Gozin & Ruben Impens de selectie beoordelen met een opvallend groot aandeel aan films uit eigen land. ‘Dalva’, ‘Baghdad Messi’ en ‘LUKA’ werden eerder al aangekondigd. Daar komen nu nog internationale kleppers als ‘The Whale’ van Darren Aronofsky, ‘Godland’ van Hlynur Pálmason, ‘Aftersun’ van Charlotte Wells, ‘Emily’ van Frances O’Connor en ‘Il Colibrì’ van Francesca Archibugi bij. Het aangrijpende drama ‘The Whale’ over een vader die de band met zijn dochter nieuw leven wil inblazen, werd internationaal enthousiast onthaald. Met een fenomenale comeback van acteur Brendan Fraser en onder knappe regie van Darren Aronofsky, mocht The Whale op het filmfestival van Venetië maar liefst vier awards in ontvangst nemen. Maar ook het prachtig melancholische ‘Aftersun’ brandt op het netvlies en verzamelt prijzen bij de vleet. Voeg daar nog ‘Godland’ aan toe – in een vintage 3×4 schermformaat vol adembenemende beelden van IJsland – en de LOOK!-selectie puilt over van films die je gewoon op groot scherm moet beleven. In avant-première krijgen we dan weer The Fabelmans van meestercineast Steven Spielberg, maar ook Women Talking van Sarah Polley, Till met Danielle Deadwyler & Woopy Goldberg, Alice Darling met Anna Kendrick & The Inspection met Elegance Bratton worden geprogrammeerd op het festival.

Naar alle gewoonte is er veel te doen in Oostende tijdens FFO2023, zoals sterlegging op de dijk van heel wat bekende BV’s en niet te vergeten, de awardshows De Ensors & De Jamies. Neem dus een tijdje op de website van FFO voor meer details over het programma.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.