Godvergeten recensie op VRT Max

Godvergeten recensie op VRT MaxGodvergeten *****

Bedenkers: Ibbe Daniëls (Lost Luggage) & Ingrid Schildermans

Met Dianne, Linda, advocaten Walter Van Steenbrugge & Christine Mussche, priester-auteur Rik Devillé, broers Jan & Staf, familie Coghe, Eva, Patrick, Jean, Jan, Emmanuel, Stefan, Koen, Frans & Arlette, Hubert, Annemie, Rudi & Luc en nog andere ontelbare slachtoffers & familieleden.

Speeltijd: 4 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van Kinderen van het Verzet.

Het verhaal: Meer dan 10 jaar na Operatie Kelk doorbreken verschillende getuigen van seksueel misbruik door katholieke priesters en paters de stilte. Toen het misbruikschandaal op 24 juni 2010 in alle hevigheid losbarstte, keek de wereld ernaar met grote verwondering. Ongeziene beelden van huiszoekingen in het Aartsbisschoppelijk Paleis gingen de wereld rond: een razzia die tabula rasa zou maken met het misbruik en doodzwijgen van misbruik binnen de kerk in België. Wat volgde nadien? Stilte. Op een vreemde manier lijkt Operatie Kelk intussen vergeten. Na een ellenlange procedureslag belandden de dossiers in een kast ergens in Brussel. Duizenden slachtoffers en hun trieste verhalen zitten nog steeds verborgen achter die getuigenissen op papier. Enkelen van hen vertellen nu hun verhaal, na jaren van zwijgen.

VRT MAX logo

Ons verdict: Besparen, besparen, MoviePulpers. Sinds N-VA aan de macht is, is het altijd maar hetzelfde liedje. En daar komt nog eens de ene na de andere crisis bij waaraan ook onze Vlaamse Openbare Omroep niet ontsnapt. Het zorgt ervoor dat onze Vlaamse BBC stil aan van zijn ivorentoren wordt gestoten op het vlak van content, want internationale streamingdiensten zoals Netflix & Disney leggen de lat hoog, lokale streamingdiensten zoals Streamz met de buidel van Telenet kapen grote namen weg en commerciële televisiemaatschappijen zoals DPG Media & Mediahuis zoeken soms wanhopig naar een oplossing om te kunnen blijven bestaan in de wereld van fictie. Anno 2023 is fictie duur geworden door de streamingoorlog en daar lijkt de Vlaamse Radio & Televisieomroeporganisatie het slachtoffer van geworden die daarbovenop meer & meer aan banden wordt gezet door de politiek van de Vlaamse Gemeenschap. En dat terwijl een partij zoals N-VA toch teert op Vlaamse identiteit? En halsstarrig op zoek is naar een Vlaamse canon? Quo vadis, heer De Wever?

Godvergeten recensie op VRT Max

In het begin van de streamingoorlog stond de VRT weliswaar aan de goede kant van de medaille: met iets meer dan 1.1 miljoen gebruikers was VRT Nu één van de grootste streamingdiensten van het land naast Netflix, maar in zijn onnodige digitale transformatie (geef toe: hoe digitaal vooruitstrevend is VRT wel met VRT Nu, VRT NWS, apps per radio station, etc.) focuste het in onze ogen foutief teveel op audio waardoor het bijna een jaar verloor met de lancering van VRT Max. 2023 moet een jaar van herovering worden voor VRT Max met titels zoals Arcadia1985, De Twaalf S2 & Het Verhaal van Vlaanderen, maar hou daarbij Godvergeten niet uit het oog want deze kwam gisteren op het ‘nieuwe’ VRT Canvas letterlijk in als een mokerslag.

Godvergeten recensie op VRT Max

Mijn eerste reactie op Godvergeten is ongeloof. Pure ongeloof. Ongeloof niet in het feit dat we niet weten wat er allemaal aan de gang is binnen de Kerkelijke muren, want dat wist zelfs mijn oma al voor de Tweewereldoorlog en werd er bij mij thuis quasi met de paplepel ingeboezemd. Maar pure ongeloof in de manier waarop dit systematisch blijft gebeuren in een vorm van straffeloosheid. Hoe kan het dat een dader 20 jaar na de feiten opnieuw hetzelfde kan aanvangen? Hoe kan het dat een pater gewoon getransfereerd wordt naar ergens anders om mogelijk nog zwakkeren uit de maatschappij uit te buiten? Of dat een priester in de hoogste echelons van de Kerk gewoon uit de schijnwerper verdwijnt zonder meer. Op vakantie gezet worden, als het ware. Daders die gewoon een paar dorpen verder vertoeven alsof er niks is gebeurd. Onvoorstelbaar in een hedendaagse maatschappij en het feit dat de straffeloosheid door onze justitie wordt verdergezet, net zoals de zaak Sanda Dia, toont maar eens dat we elke dag nog veel werk hebben om rechtvaardigheid te doen geschieden in onze democratische maatschappij. Een pluim geef ik aan Ingrid Schildermans met alle onderzoek die ze ongetwijfeld op de redactie van VRT heeft gedaan, maar ook regisseuse Ibbe Daniëls die net zoals in Lost Luggage op een serene manier getuigen aan bod laat komen en daarbij de editing zeer strak houdt (hoewel we dit woord misschien beter niet gebruiken in de context van Godvergeten).

Kortom, dit is even stil worden. VRT heeft na Het Verhaal van Vlaanderen opnieuw straffe content te pakken met Godvergeten. Hoe blijven ze het dit jaar toch doen? Bedankt aan de programmamakers om dit zo mooi, sereen & kortweg legendarisch naar buiten te laten komen en vooral een hulde aan de moedige getuigenissen van de vele slachtoffers & overlevers.

xxxx

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter