Het Verhaal van Vlaanderen recensie op VRT Max

Het Verhaal van Vlaanderen recensie op VRT MaxHet verhaal van Vlaanderen **** 1/2

Bedenker: Jesse Fabre (Chocolat Tytgat, Kamp Waes)  / Regie: Filip Lenaerts (Chocolat Tytgat) & Bert Ceulemans (Kamp Waes)

Met hoofdzakelijk Tom Waes, maar vooral een heleboel straffe geschiedkundigen in ons land

Speeltijd: 10 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van Daens of straffe documentaires zoals Onze Natuur & Voices of Liberation


Het verhaal: Tom Waes duikt op onnavolgbare wijze in onze geschiedenis. Beleef historische ontdekkingen, Vlaamse veldslagen of spraakmakende romances vanop de eerste rij.

De Guldensporenslag in Het Verhaal van Vlaanderen recensie op VRT Max
Ons verdict: Besparen, besparen, MoviePulpers. Sinds N-VA aan de macht is, is het altijd maar hetzelfde liedje. En daar komt nog eens de ene na de andere crisis bij waaraan ook onze Vlaamse Openbare Omroep niet ontsnapt. Het zorgt ervoor dat onze Vlaamse BBC stil aan van zijn ivorentoren wordt gestoten op het vlak van content, want internationale streamingdiensten zoals Netflix & Disney leggen de lat hoog, lokale streamingdiensten zoals Streamz met de buidel van Telenet kapen grote namen weg en commerciële televisiemaatschappijen zoals DPG Media & Mediahuis zoeken soms wanhopig naar een oplossing om te kunnen blijven bestaan in de wereld van fictie. Anno 2023 is fictie duur geworden door de streamingoorlog en daar lijkt de Vlaamse Radio & Televisieomroeporganisatie het slachtoffer van geworden die daarbovenop meer & meer aan banden wordt gezet door de politiek van de Vlaamse Gemeenschap. En dat terwijl een partij zoals N-VA toch teert op Vlaamse identiteit? En halsstarrig op zoek is naar een Vlaamse canon? Quo vadis, heer De Wever?

De woeste Belgen in Het Verhaal van Vlaanderen recensie op VRT Max

In het begin van de streamingoorlog stond de VRT weliswaar aan de goede kant van de medaille: met iets meer dan 1.1 miljoen gebruikers was VRT Nu één van de grootste streamingdiensten van het land naast Netflix, maar in zijn onnodige digitale transformatie (geef toe: hoe digitaal vooruitstrevend is VRT wel met VRT Nu, VRT NWS, apps per radio station, etc.) focuste het in onze ogen foutief teveel op audio waardoor het bijna een jaar verloor met de lancering van VRT Max. 2023 moet een jaar van herovering worden voor VRT Max en daarom krijgen we in 2023 Arcadia, 1985 & Het verhaal van Vlaanderen.

Albert I in het Verhaal van Vlaanderen recensie op VRT Max

Het Verhaal van Vlaanderen door Tom Waes is een succesvol verhaal voor de VRT in alle opzichten. Laat ons misschien eerst beginnen met die tussentaal-discussie: Ja, wij zijn 100% voor de tussentaal van de presentator in Het Verhaal van Vlaanderen. Algemeen (Beschaafd, remember anyone?) Nederlands was altijd al een artificiële manier van onze Noorderburen om geforceerd één vorm van Nederlands te krijgen over de hele wereld, terwijl de dialecten doorheen heel Vlaanderen zo mooi klinken & rijk zijn aan cultuur dat het 100% past in een documentairereeks zoals Het Verhaal van Vlaanderen. De verschillende dialecten zijn verdorie Vlaamse erfgoed! Punt, end of discussion. Bovendien synthetiseert Het Verhaal van Vlaanderen per aflevering heel geslaagd een heleboel openbaar toegankelijke informatie van toeristische plekken in het Noorden van België waardoor het niet mag verrassen dat de museumbeleving herleeft na zware tijden van corona. Wij weten waar de makers hebben gezeten tijdens de verschillende lockdowns, hoewel we het format (of moeten we zeggen de mosterd?) alweer bij de Hollanders haalde en Reizen Waes Vlaanderen ongetwijfeld de perfecte opwarming was om aan dit televisieprogramma te beginnen. Buiten het acteerwerk is het niveau van Het Verhaal van Vlaanderen zo hoog in verhaallijn, editing & zelfs cinematografie dat het over decennia heen een referentie zal worden op de middelbare school bij vakken Geschiedenis. Als dat niet bijdraagt tot de kernopdrachten van de publieke omroep, dan weet ik het niet. Tot slot rondt Het Verhaal van Vlaanderen met zijn laatste 3 afleveringen misschien iets te snel af, maar niemand kan ontkennen dat Tom Waes met Jesse Fabre, Filip Lenaerts & Bert Ceulemans fantastisch werk hebben geleverd waarvoor wij bij MoviePulp.be alleen maar vanuit volle borst kunnen zeggen: Chapeau & merci!!!

Kortom, het is een lange tijd geleden dat er nog zo’n straffe Vlaamse documentairereeks werd gemaakt waarvan de hele maatschappij zal genieten. Het verhaal van Vlaanderen is straff kost, hoewel we de ontknoping misschien iets te snel vonden en de acteerprestatie wat te lame. Bekijk het nu gratis op VRT Max!

Foto’s met dank aan VRT & De Mensen

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.