Inhuldiging IMAX-zaal in Kinepolis Antwerpen

Kinepolis heeft een sterk 2019 achter de rug dankzij het mooie filmjaar 2019

Kinepolis heeft weer een voortreffelijk jaar 2019 achter de kiezen en dat rapporteert het met volle trots in zijn nieuwe jaarrekening. Er zijn een reeks factoren, maar de grootste reden is ongetwijfeld het filmjaar 2019 dat echt grand cru was en veel mensen naar de bios lokte, maar ook de implementatie van nieuwe technologieën zoals IMAX & Screen X wordt gepruimd door het internationale filmpubliek met een stijging van maar liefst 13,3% meer bezoekers.

Reactie van Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group, over de resultaten van 2019:

“De verdere uitvoering van onze bedrijfsstrategie, gericht op nieuwe inkomstenbronnen en het jaarlijks verlagen van ons break-even punt door het invoeren van kleine verbeterstappen, zorgt al 13 jaar op rij voor solide resultaten. In 2019 werd dit daarenboven ondersteund door een sterk filmaanbod.”

Zo luidt het persbericht:

De verdere implementatie van Kinepolis’ bedrijfsstrategie, zowel in nieuwe als bestaande markten, in combinatie met gunstige marktomstandigheden in Europa hebben geleid tot uitstekende resultaten voor de Groep in 2019. Vooral in de tweede jaarhelft ontvingen nagenoeg alle bioscopen significant meer bezoekers, dankzij erg succesvolle internationale blockbusters. De expansie op de Noord-Amerikaanse markt verloopt volgens plan, met een succesvolle uitrol van de bedrijfsstrategie in de Canadese Landmark-bioscopen, en een verdere uitbreiding van de activiteiten met de overname van MJR Digital Cinemas in de VS.

Dit resulteerde voor 2019 in een omzetstijging van 15,9%1 met 13,3% meer bezoekers, en een stijging van de EBITDA met 23,8% tot €145,0 miljoen, exclusief impact van IFRS 16. Inclusief impact van IFRS 16 bedroeg de EBITDA € 172,3 miljoen. De netto winst steeg met 14,7% tot € 54,4 miljoen. Zowel de omzet als EBITDA per bezoeker2 namen verder toe, dankzij het succes van premium bioscoopervaringen en het blijvend inzetten op operationele efficiëntie.

Kinepolis Antwerpen lanceert ScreenX op 3 schermen

Belangrijke realisaties in 2019:

 • Verdere investeringen in de ultieme klantbeleving door onder meer de uitrol van RealD 3D, laserprojectie, inclusief Laser ULTRA, de opening van diverse 4DX- en ScreenX-zalen, alsook een nieuwe IMAX-zaal in Antwerpen (BE).
 • Succesvolle introductie van Laser ULTRA en het megacandy-shopconcept in een aantal Landmark-bioscopen.
 • Opening nieuwe bioscoopcomplexen in Frankrijk (Servon) en Canada (Regina en Calgary Market Mall).
 • Overname en integratie van de El Punt-bioscopen in Barcelona en Alzira (ES).
 • Intrede in de VS dankzij de overname van MJR Digital Cinemas in Michigan.
 • Overname bioscoop Arcaplex in Spijkenisse (NL).
 • Kinepolis verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ in thuismarkt België.

Kerncijfers 2019 t.o.v. 2018:

 • De totale opbrengsten namen toe met 15,9%, tot € 551,5 miljoen, waarbij de bezoekersgerelateerde omzet steeg met 17,8%.
 • Het aantal bezoekers steeg met 13,3% tot 40,3 miljoen, dankzij de expansie van de Groep en een succesvol filmaanbod.
 • De aangepaste EBITDA, exclusief impact IFRS 16, steeg met 23,4%, tot € 146,8 miljoen.
 • De netto winst steeg met 14,7% tot € 54,4 miljoen. De winst per aandeel bedroeg € 2,02.
 • De vrije kasstroom steeg met € 25,4 miljoen tot € 90,2 miljoen.
 • De netto financiële schuld3 steeg van € 276,8 miljoen naar € 417,0 miljoen. De schuldgraad blijft conservatief met een ratio NFS/aangepaste EBITDA, beide exclusief impact IFRS16, van 2,84.
 • Het voorgestelde dividend per aandeel bedraagt € 1,0, een stijging met 8,7%.

Eddy Duquenne sluit af: “Het afgelopen jaar hebben we ook opnieuw belangrijke stappen gezet in de verdere uitvoering van onze expansie, onder meer met de overname van de Amerikaanse bioscoopgroep MJR. Hierdoor realiseren we nu reeds 30% van onze bezoekers op de Noord-Amerikaanse markt. Positief daarbij is dat de introductie van onze bedrijfsstrategie en onze concepten in Canada succesvol verloopt.”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.