Vlaamse Pinocchio 2020 recensie

Vlaamse Pinocchio 2020 recensiePinocchio *** 1/2

Regie: Matteo Garrone (Gomorra, Reality, Il Racconto dei Racconti)

Met Federico Ielapi, Roberto Benigni, Rocco Papaleo, Marine Vacth, Gigi Proietti, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini, Alida Baldari Calabria, Maria Pia Timo, Massimiliano Hallo, Gianfranco Gallo, Davide Marotta, Teco Celio, Enzo Vetrano, Maurizio Lombardi,…

Speeltijd: 125′

Ga kijken als je hield van donkere sprookjes zoals Dumbo, Snow White & the Huntsman, Il Racconto dei Racconti & Shape of Water.

Het verhaal: De live action adaptatie van het klassieke verhaal van de houten pop Pinocchio die tot leven komt.

Vlaamse Pinocchio 2020 recensie

Ons verdict: Voor het Huis van de Muis zijn handen kreeg op de rechten van de kortverhalen door Italiaanse schrijver Carlo Collodi, was de Italiaanse overheid hen voor. Rai Cinema investeert immers voor een 2de keer in een live action verfilming van Pinocchio, een verhaal dat verknocht zit in de Italiaanse literatuur, meer bepaald de Florentijnse cultuur met zijn rijke invloed dat terug gaat naar de Italiaanse renaissance.

Vlaamse Pinocchio 2020 recensie

Het is vanaf de start dat het donker sprookje zijn troeven uitspeelt en dat is zijn visueel spektakel. Met uitmuntende production design, mooie special effects, een heerlijk donkere cinematografie & de idyllische landschappen van Toscane heb je al meteen door dat dit niet de doordeweekse Disney-verfilming. En dat met een budget van amper 12 miljoen euro. Indrukwekkend. Dan is er ook meteen acteur Roberto Benigni die sinds La Vita e Bella op geen andere manier heeft geacteerd, maar wel perfect in de rol van Geppetto transformeert. Maar ook andere gezichten zoals Massimo Ceccherini, Rocca Papaleo, Marine Vath & Maurizio Lombardi geven dit kinderverhaal een betere invulling. Soms wat cliché misschien, maar daarom past het ook in het plaatje van Pinocchio. Toegegeven, het is een grote verrassing dat Pinocchio een Vlaamse versie krijgt. Het werk van regisseur Matteo Garrone is niet bepaald bedoeld voor kinderen en wees dan ook gewaarschuwd om met kleine kindjes naar deze film te gaan kijken. Er zijn nl. toch een 2-tal scènes (cfr. een Pinocchio die wordt opgehangen door bandieten, de soms wat lelijke hoofden van onder meer de tonijn & krekel) die jouw kroost eventueel wat nachtmerries kunnen bezorgen als de cartoon de kinderen al niet bang maakten om stoute kindjes in ezels te veranderen. Tot slot moeten we wel vermelden dat de film editing zoals heel wat Europese producties niet van topniveau is en ook het chronologisch verhaal valt weinig origineel te noemen.

Kortom, Matteo Garrone brengt de wereld van Pinocchio tot leven zoals een Guillermo del Toro en dat is toch wel een stevig compliment. Eén van de strafste Italiaanse content die ik recent heb gezien hoewel de editing iets beter kon. Aanrader!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter