Tim Burton’s Dumbo recensie

xxxDumbo **** 1/2

Regie: Tim Burton (Batman, Sweeney Todd, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children)

Met Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton, Nico Parker, Finley Hobbins, Danny DeVito, Alan Arkin, Joseph Gatt, Deobia Oparei,…

Speeltijd: 130′

Ga kijken als je hield van Mary Poppins Returns, The Greatest Showman & Alice in Wonderland.

Het verhaal: De jonge olifant Dumbo, wiens grote oren hem in staat stellen om te vliegen, helpt een teloorgaand circus te redden, maar al snel zijn er kapers op de kust die geïnteresseerd zijn om het succes van Dumbo over te nemen.

Tim Burton's Dumbo recensie

Ons verdict: In de contreien van schattigheid waren er maar 3 figuren in de jaren ’90 die met elkaar konden concurreren: Dat was Tweety, Winnie de Poe & Dumbo. Laatst genoemde krijgt deze week een nieuwe live action film en Disney wist niemand minder dan Tim Burton te strikken om de film te regisseren. Oei, Tim Burton & Disney samen? Komt dat wel goed? Burton is al sinds enkele jaren minder donker geworden in zijn films en met Alice in Wonderland toonde hij Disney al dat hij geld in het laadje kan brengen. Een opkrikker kan Disney wel krijgen na het falende Alice Through the Looking Glass, Christopher Robin & The Nutcracker and the Four Realms. A match made in heaven?

Wees maar zeker, want het nieuwe Dumbo is een schot in de roos! Vanaf de eerste minuten zie je dat Dumbo een visueel spektakel is van de hand van Tim Burton waarin donkere (Burton) figuren een mooie synergie krijgen met kleurrijke (Disney) beelden. Dat mag natuurlijk ook wel met een productiebudget van zo’n 120 miljoen dollar. Burton brengt geen nieuw verhaal met Dumbo, maar doet de tekenfilmklassieker alle eer aan terwijl hij het verhaal simpel maar efficiënt laat ontplooien. Het tempo van Dumbo doet bovendien wat terugdenken aan Mary Poppins Returns en is dus zeer vlot verteerbaar voor het publiek ondanks zijn speelduur van meer dan 2 uur. De cast met veteranen zoals Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton & Danny DeVito en nieuwkomers Nico Parker & Finley Hobbins ontgoochelen niet, hoewel het animatiewerk van Dumbo alle schijnwerpers naar zich toe trekt. Dumbo is dan ook tot in de puntjes uitgewerkt en mag gerust naast het legendarische animatiewerk van de dieren uit Jon Favreau’s Jungle Book geplaatst worden. Tot slot vonden we het einde misschien een gemiste kans, want Dumbo kan perfect in een cinematic universe geplaatst worden naast Jungle Book & het toekomstige Lion King. Maar goed, doorheen alle tranen & emotie zullen weinig bioscoopgangers dit missen.

Kortom, Dumbo is de beste live action film die ik tot op heden zag van Disney dankzij visionair genie Tim Burton. Ga dat zien in IMAX!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter