Exodus DVD review

Exodus DVD coverExodus **

Regie: Gianluigi Calderone

Met: Monica Guerritore, Thomas Trabacchi, Pino Ammendola, Fabrizio Bucci, Loredana Cannata, Alessandra Monti

Speelduur: 201 min.

Ambitieus opgezet oologsdrama, dat genekt wordt door de lange speelduur en het hysterische acteerwerk.

Koop Exodus het goedkoopste bij Free Record Shop!

Het verhaal: Italië, 1945. Ada Sereni (Monica Guettitore) heeft haar drie kinderen achtergelaten in Palestina, waar ze de afgelopen 18 jaar heeft gewoond om op zoek te gaan naar haar man Enzo (Thomas Trabacchi). Een jaar eerder was Enzo Italië binnengeslopen, om een geheime missie voor het ondergrondse verzet te volbrengen. Sindsdien lijkt hij echter van de aardbodem verdwenen. Tijdens haar zoektocht naar haar man, komt Ada in contact met de ondergrondse beweging die statenloze Joden helpt om Europa te ontvluchten. Ada besluit al snel om hen te helpen. Uiteindelijk lukt het haar om 25.000 Joden, die de gruwel van de concentratiekampen hebben overleefd, uit Italië te smokkelen…

Ons verdict: Exodus – gebaseerd op het boek “I clandestini del mare” door Ada Sereni – is een ambitieus Italiaans oorlogsdrama, dat in goede banen werd geleidt door de ooit met een Gouden Beer genomineerde cineast Gianluigi Calderone. Het beschrijft het waargebeurde verhaal van Ada Sereni mee verantwoordelijk was voor een imposante volksverhuizing van 25.000 Joden uit bezet gebied. De kostuums, de sets en de regie zijn stuk voor stuk prima, maar het typisch Italiaanse (over)acteerwerk werkt eerder op de zenuwen dan te boeien en de epische speelduur laat het geheel niet toe om snedig uit de hoek te komen. Al snel wordt het een hele opdracht om geboeid te blijven kijken! Neem daarbij diverse dichterlijke vrijheden, slordige continuïteitsfouten en – nogmaals – het wankele acteerwerk en je weet dat Exodus geen spek was voor onze bek. De mensen die op zoek zijn naar een straffe oorlogsfilm laten eveneens beter deze kelk aan zich voorbij gaan en verwijzen we eerder door naar de gekende klassiekers zoals onder andere Schindler’s List!

De DVD: Het 1.78:1-beeld is niet anamorf en hierdoor verliest het wat van zijn scherpte, wanneer je dit op een breedbeeld televisietoestel bekijkt. Contrast, schaduwdetail en kleurverzadiging zijn allemaal bevredigend en vuiltjes en andere oneffenheden (zoals compressiefoutjes, beeldruis en filmgrain) blijven allemaal binnen de perken. De Italiaans Dolby Digital 2.0-track klinkt helder, met goed verstaanbare dialogen. De muziek komt goed tot zijn recht en ruis is niet aan de orde. Er is geen bonusmateriaal aanwezig op deze release.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter