Fast & Furious review

fast-furious-posterFast & Furious****

Regie: Justin Lin

Met: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, John Ortiz, Gal Gadot, Sun Kang

Speelduur: 107′

Het scenario rammelt als een verroeste oldtimer, maar de visionaire regiekunsten van Lin en het zichtbare enthousiasme van de originele cast zorgen ervoor dat het vierde deel garant staat voor de meeste fun uit de reeks! Vanaf 8 april overal in de zalen.

Het verhaal: We ontmoeten Dominic Torreto (Vin Diesel) en Letty (Michelle Rodriguez) in Mexico, waar ze samen met Han (Sun Kang) een onverslaanbaar team vormen. Ze stelen regelmatig brandstof, maar tijdens hun laatste grote slag loopt er echter iets mis waardoor ze elk een eigen pad kiezen. Na een hele resem tragische omstandigheden komt Dominic terecht in Amerika en het duurt niet lang eer hij het pad kruist van FBI-agent Brian O’Conner (Paul Walker). Deze ontmoeting geeft uiteraard vonken, maar wanneer de twee snelheidsmaniakken beseffen dat ze lijnrecht tegenover een gemeenschappelijke vijand staan besluiten ze tegen wil en dank samen te werken…

new-fast-furious-4-stills-1

Ons verdict: Het eerste deel – The Fast and the Furious – stamt ondertussen al van 2001, waar het toen tegen alle verwachtingen in één van de grootste hits van het jaar werd. De eerste sequel – 2 Fast, 2 Furious – werd financieel een succes, maar liet ons verder compleet koud door een ongeïnspireerd scenario en debiele CGI-actie. Door de kenners en fans wordt John Singleton’s versie van de straatracerscultuur dan ook terecht gezien als de slechtste uit de reeks. Hoewel The Fast & the Furious: Tokyo Drift in Amerika een minder groot succes werd dan zijn twee voorgangers, bracht Justin Lin de franchise opnieuw op de juiste weg met een ongeziene visuele flair en originele racescènes. Met een brede grijns kwamen we tot de ontdekking dat de sympathieke van Taiwan afkomstige cineast eveneens zou instaan voor de regie van het vierde deel. In een tijd van reboots is het duidelijk dat Universal een beetje hoopt dat Fast & Furious een nieuwe start is voor de succesvolle ‘cars & babes’-franchise.

fast-furious-posters-1

Deze vierde film is gelukkig een echte sequel op de eerste en slaat eveneens op geslaagde wijze een brug naar de derde film (de ongezien spectaculaire opening is een prequel naar Tokyo Drift). Het scenario is opnieuw van de hand van Chris Morgan en bevat net als bij het derde deel, meer emotionele achtergrond dan bij de eerste twee films. Dit staat garant voor enkele verbluffende visuele scènes, die lekker opgepompt worden door de oorverdovende soundtrack van Brian Tyler. Dat de geloofwaardigheid een beetje te vaak overboord gaat en dat clichés niet van de lucht zijn kan overigens nergens echt de pret drukken. Geef toe, The Fast and the Furious stonden toch nooit garant voor Oscarwaardige verhalen? Maar dit keer staat er wel een visionaire regisseur aan het roer. Justin Lin is overigens duidelijk gegroeid tegenover de vorige aflevering en levert nog een strakkere regiestijl af, vol straffe camerastandpunten, vakkundig ingeblikte actiescènes (zonder al teveel CGI!) en enkele briljante vondsten om het verhaal op gang te houden.

new-fast-furious-4-movie-still-2

Vin Diesel beweegt zich als een buldozer door de film en het is geweldig om hem terug on de top of his game te zien na het desastreus geflopte Babylon A.D.. Paul Walker is ook van de partij en is beter dan we van hem gewend zijn. Hij hangt niet meer de ‘beach boy’ uit, maar is duidelijk getekend door wat hij allemaal meegemaakt heeft. Wat hem meer maturiteit en geloofwaardigheid meegeeft. Jordana Brewster en Michelle Rodriguez zijn een lust voor het oog en genieten – net als de kijkers – van hun comeback. De rest van de cast werden eveneens prima ingevuld en iedereen doen hun werk naar behoren, zonder echt potten te breken. Want de échte hoofdrollen in Fast & Furious is zoals steeds natuurlijk weer weggelegd voor ontelbare coole cars en getunede bollides. Autoliefhebbers zullen dan ook niet teleurgesteld zijn! Hoewel het echt straatracen wat op het achterplan is verhuist, biedt de vierde prent genoeg indrukwekkende stunts, bikkelharde actie en spectaculaire crashes om elke rechtgeaarde actiefan te plezieren. Kortom, Fast & Furious is met stip de meest entertainende uit de succesvolle actiereeks!

Lees hier ons rode loper-verslag en bekijk de fotoreportage van de Europese première van de sequel.

Bekijk hier de bioscooptrailer:

7 gedachten op “Fast & Furious review”

  1. Mooie review Steve: Bij mijn weten komt F&F echter pas op 8 april in de zalen?

    Please wait...
  2. Thanks K! Al een geluk dat ik dan in Frankrijk was voor onze fotoreportage ;-) De film is effectief vanaf vandaag in de zalen. Kijk maar eens bij Utopolis en Kinepolis…

    Please wait...
  3. Hij komt dus inderdaad overal uit op 8 april. In Utoplis waren enkele one-night only engagements. In Kinepolis draaiden ze hem alleen in Hasselt en Kortrijk voor een duistere reden al vanaf de 2de april.

    Please wait...
  4. Ten eerste ik vind alle 4 de delen geweldig!!!
    Maar ik snap iets niet als je goed op let gaat in Tokyo Drift ( deel 3) Han dood!! In deel 4 speelt Han gewoon weer en zegt hij Tokyo schijnt te gek te zijn.
    Volgens mij hoort Tokyo Drift deel 4 te zijn ze hebben ze verkeerd uitgebracht!

    Please wait...
  5. Brigitte, de opening van Fast & Furious is een prequel op Toko Drift. De rest speelt zich na deel 3 af.

    Please wait...
  6. Pingback: Ray Ban Sunglasses

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter