Star Wars VIII: The Last Jedi Blu-Ray recensie

Star Wars VIII: The Last Jedi 4DX recensieStar Wars VIII: The Last Jedi **** 1/2

Regie: Rian Johnson (Looper)

Met Daisy Ridley, Adam Driver, Mark Hamill, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Carrie Fisher, Domhnall Gleeson, Gwendoline ChristieLaura Dern, Lupita Nyong’o, Kelly Maria Tran, Benicio Del Toro,…

Speeltijd: 152′

Haal hem nu in huis op Blu-Ray of DVD als je hield van de andere Star Wars-episodes zoals Star Wars V: The Empire Strikes Back.

Het verhaal: Rey gaat op zoek naar Luke Skywalker, terwijl Leia en de rebellen uit de handen van The First Order proberen te blijven.

 

 

Ons verdict: Toen enkele jaren geleden bekend werd dat George Lucas de Star Wars aan Disney verkocht, en de plannen uit de doeken gedaan werden voor minstens 6 nieuwe films (incl. spin-offs) was ondergetekende op zijn zachtst gezegd sceptisch. Niet dat Lucas zulk een wonderen had verricht met de prequel-trilogie (enkel deel 3 reikte aan de voetzolen van de originele trilogie) maar toch. Hoewel Disney vaak kwaliteit aflevert, zijn ze veelal ook conservatief en had ik alvast géén zin in een afgeleide van het MCU voor Skywalker en co. Maar The Force Awakens gaf ons oprecht opnieuw hoop. J.J. Abrams leverde in essentie een halve remake af van A New Hope. Maar het was een ook een perfecte mix van nostalgie en nieuwe elementen. En ook de eerste spin-off Rogue One was prima blockbuster entertainment.

Voor de eerste sequel in de nieuwe trilogie werd een originele keuze gemaakt in de regiestoel. Rian Johnson -die vooral met het fantastische Looper bewees dat hij SciFi in zijn talentvolle vingers heeft- levert met The Last Jedi misschien wel de strafste Star Wars episode af sinds Star Wars V: The Empire Strikes Back. Toegegeven hij nam een aantal verhaaltechnische keuzes die de ware fanaten kwaad maakten. Maar daar horen wij niet bij. Wij juichen het toe wanneer een gevestigde franchise eens goed dooreen geschud wordt, en bovendien een aantal bakens worden uitgezet die de toekomst van de reeks tegelijk verzekeren als onzeker maken. Hulde trouwens aan Disney dat Johnson werd toegelaten volledig zijn eigen ding te doen. Ze hebben waarschijnlijk bij Marvel geleerd dat de meest eigenzinnige cineasten ook de beste films afleveren en tegelijk ook mooie resultaten aan de box-office afleveren (zie onder meer Iron Man 3, Captain America: The Winter Soldier en Guardians of the Galaxy, red.).

Bovenop een verhaallijn die zoals een kettingzaag door een peperdure franchise snijdt, krijg je in The Last Jedi ook een aantal machtige actietaferelen met op kop de openingscène in de ruimte, het gevecht van Kylo Ren en Rey in de troonzaal van Snoke, en de volledige strijd van de rebellen tegen The First Order in de derde akte op de ‘rode’ zoutvlakte. The Last Jedi is misschien niet perfect. Er had gerust een 20tal minuten worden uitgesneden (zeg maar de driekwart van de verhaallijn van Finn, red.). Maar het is en blijft geweldige cinema, en één van de beste films van 2017.

Om samen te vatten, of we daadwerkelijk nog een nieuwe trilogie (en elk jaar een spin-off) nodig hebben, valt nog af te wachten. Maar met Star Wars VIII: The Last Jedi lost Disney alle hooggespannen verwachtingen moeiteloos in. Aanrader van de maand op Telenet Play More.

Bekijk de trailer onderaan.

https://www.youtube.com/watch?v=dPpw94kM3ZM

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter