The International DVD review

internationalThe International****

Regie: Tom Tykwer

Met: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thomsen

Speelduur: 113′

Ijzingwekkend spannende spionage-thriller, gekruid met stevige actie!

Het verhaal: Interpol-agent Louis Salinger (Clive Owen) en officier van justitie Eleanor Whitman (Naomi Watts) zijn vastbesloten een van de machtigste banken ter wereld voor het gerecht te brengen. Salinger en Whitman brengen talloze illegale activiteiten aan het licht, terwijl ze de geldstromen over de hele wereld volgen. Er staan grote belangen op het spel en hun volharding brengt zelfs hun eigen levens in gevaar. Deze bank schuwt geen middel om terreur en oorlog te kunnen blijven financieren…

international_pic

Ons verdict: Tom Tykwer zal bij de meeste mensen vooral altijd bekend blijven door Lola Rennt en The Princess and the Warrior. Want ondanks dat de cineast talent bij de vleet beschikt, lijkt het hem niet te lukken om een hit te scoren. Waar Perfume: The Story of a Murderer nog internationaal scoorde en maar liefst 130 miljoen dollar opbracht, werd deze compleet over het hoofd gezien door de Amerikanen. Ook The International, nochtans een vakkundig opgezette high-concept spionagethriller, brak geen potten en geraakte internationaal zelfs niet uit de kosten. Een beetje jammer, want we krijgen jaarlijks véél slechtere films te zien die onterecht uitgroeien tot absolute blockbusters. Eén van de redenen dat de prent geflopt is, ligt volgens ons aan de verkeerdelijke marketing. The International wordt op de posters en in de trailers verkocht als een hardcore-actiefilm, iets wat de film helemaal niet is. Tom Tykwer levert in de plaats een ijzingwekkend spannende spionageprent af, met een solide scenario en uitstekende vertolkingen van Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl en Ulrich Thomsen. Je leeft met de personages mee en wij vonden onszelf vaak op het puntje van onze stoel! Tykwer houdt de film – ondanks dat de nadruk niet op de actie ligt – toch erg snedig en tovert hier en daar enkele dynamisch weergegeven shots uit zijn hoge hoed. De paar actiescènes zijn erg spectaculair, intens en bloedig en zijn een onderdeel van het verhaal, in plaats van een goedkope poging om meer mensen te lokken. The International koste 50 miljoen dollar en bracht wereldwijd amper 60 miljoen dollar op. Toch verdient deze thriller beter, zelfs véél beter! Een aanrader voor de liefhebbers van spannende en goed geschreven spionagethrillers.

De DVD: Het anamorfische 1.85:1-beeld is scherp, met een goed contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartnivea is solide en de overige kleuren zien er eveneens meer dan behoorlijk uit. De gebruikte filmprint is mooi proper en zaken als digitale compressiefouten en overdadige filmgrain vormen eveneens gaan probleem. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een bevredigende stereospreiding en een goed dynamiek. De track klinkt verder warm, met een goede ondersteuning van de subwoofer en heldere, steevast verstaanbare dialogen. Ruis, storingen, kraakjes en andere oneffenheden zijn gelukkig niet aan de orde. Naast een drietal informatieve featurettes, bevat de DVD ook nog een prima ‘Making Of’, een verwijderde scène en een verzameling trailers.

Bekijk hier de originele trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter