Turning Red recensie door Pixar op Disney Plus België

Turning Red recensie op Pixar van Disney Plus BelgiëTurning Red ***

Regie: Domee Shi (Bao)

Met de stemmen van Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Maitreyi Ramakrishnan, Hyein Park,Orion Lee, Tristan Allerick Chen,…

Speeltijd: 100′

Ga kijken als je hield van Bao, LucaRalph Breaks the Internet & ook wel The Farewell.

Het verhaal: Opgroeien is een beest. Het 13-jarig meisje Mei Lee verandert plotseling “poef” in een gigantische rode panda als ze te opgewonden raakt (wat praktisch ALTIJD is). Wat nu?

Ons verdict: Pixar, wat een animatiestudio! De pionier in digitale animatie schotelt je niet alleen straffe beelden voor, met inclusieve thema’s in cartoons zoals Coco over het hiernamaals, Soul over filosofie, Inside Out over anders gevoeligheid, Ratatouille over niet in een hokje passen, Wall-E over eenzaamheid, The Incredibles over een doodgewone familie die ook superheldendaden kan doen en meer spreekt het vooral volwassenen aan die hun kinderen graag iets bij wil leren. Bovendien geeft het met zijn films een forum aan ouders om met hun kroost te praten over de moeilijke dingen in het leven. Met Turning Red is dat niet anders, want de olifant (of moeten we zeggen rode panda?) in de ruimte is duidelijk een metafoor voor wanneer kinderen in hun pubertijd komen.

Maar als Pixar één ding goed doet, is het wel dat het bij zijn leest blijft en dat zijn kortfilmpjes! Van Piper tot Lifted, altijd hebben ze wel een goede insteek om je gedurende enkele minuten te entertainen voor de volwaarige film begint in de bioscoop en ze waren daarbij een pioneer als je kijkt naar de explosieve manier waarop short form video wordt geconsumeerd door jongeren dezer dage. Wat The Walt Disney Company op haar beurt ook goed doet, is om regisseurs of regisseuses, die succesvolle Pixar-kortfilmpjes maken, een kans te geven om een langspeelfilm te maken met hun initeel idee, want in zekere zin ligt Turning Red een verlengde van Bao. De moeilijke manier voor een (Aziatische) moeder om haar zoon of dochter te laten gaan in de wage wijde wereld is de rode draad doorheen het verhaal. Turning Red is heerlijk 90ies met boybands & tamagotchi’s  die je rond de oren worden geslingerd, maar ook knipogen naar andere zaken uit die tijd zoals o.m. boekentassen van JanSport die de revu doen op het digitale doek. Over dat digitale doek gesproken, opnieuw is de productie van Pixar van topniveau met heerlijke animatie & beelden zoals we gewoon zijn van het gerenommeerde filmstudio. Echter vonden we Turning Red op hetzelfde niveau als Luca & Ralph Breaks the Internet met het plot dat ons misschien iets minder aanspreekt, maar dat wil niet zeggen dat we het geen kans hebben gegeven. Turning Red mag er opnieuw zijn in het repertoire van Pixar. Tot slot waren we wat ontgoocheld in de bijdrage van Billie Eilish voor de soundtrack van Pixar’s Turning Red, want deze breekt niet echt potten voor een wereldster van haar kaliber.

Kortom, Pixar stort zich opnieuw op een coming-of-age story met Turning Red, maar het is niet op een niveau zoals Ratatouille, Soul of Coco. Al een geluk gaat het meteen op Disney Plus, want in bioscopen had het in onze ogen niet zo goed gewerkt.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter