The Farewell recensie op Film Fest Gent 2019

xxxxThe Farewell ***

Regie: Lulu Wang (Posthumous)

Met Awkwafina, Shuzhen Zhao, Tzi Ma, Diana Lin, Lu Hong, Jiang Yongbo, Aoi Mizuhara, Jim Liu, X Mayo,…

Speeltijd: 100′

Ga kijken als je hield van Parasite.

Het verhaal: Een Chinees gezin die deels woont in de VS, ontdekt dat hun grootmoeder nog maar een korte tijd te leven heeft en besluit haar in het ongewisse te houden en een bruiloft in te plannen met de kleinzoon voordat ze sterft.

The Farewell recensie op het Film Fest Gent 2019

De setting: Film Fest Gent! Elk jaar in oktober is de stad Gent het decor van een filmfestival, dat aan zijn 46ste editie toe is, en stelt ruim 100 langspeelfilms & 50 kortfilms voor uit de gehele wereld aan een publiek van ruim 100.000 toeschouwers. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan componisten als: Ennio Morricone, Gabriel Yared, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Patrick Doyle, Howard Shore, Georges Delerue, Hans Zimmer, Maurice Jarre, Craig Armstrong, Harry Gregson-Williams, Mychael Danna & Gustavo Santaolalla. Sinds 2001 organiseert het festival ook de World Soundtrack Awards, de meest prestigieuze filmmuziek prijzen ter wereld. Elk jaar krijgen de beste soundtrack componisten op die manier erkenning voor hun werk. Met zijn focus op filmmuziek behoort Film Fest Gent na Cannes, Venetië en Berlijn tot de top 5 onder de Europese filmfestivals met een eigen karakter. Film Fest Gent wordt van 8 tot en met 18 oktober 2019 georganiseerd met dit jaar films zoals Les Miserables, The Mustang, JoJo Rabbit, A Hidden Life, Le Mans 66, Vlaamse film All of Us & de televisieserie War of the Worlds.

De cast van The Farewell recensie

Ons verdict: Grensverleggende cinema. Daar gaan we bij MoviePulp iedere dag voor! Het medium cinema heeft immers als kracht vanwege zijn toegankelijk karakter om de ogen van een groot publiek te openen en op vlak van China & Azië mogen we in het Westen best wel zeggen dat we wat meer te weten moeten komen van de culturen aan de andere kant van de aardbol. Parasite was op het vlak van grensverleggende cinema een oogopener dit jaar, maar ook The Farewell zal heel wat ogen op cultureel vlak openen.

The Farewell getuigt van een interessant verhaal die ons als Westerlingen een blink achter de schermen van de toch wel gesloten cultuur in het communistische China geven, terwijl de identiteitscrisis van migranten in het Westen tegelijkertijd voor heel wat andere culturen bekend in de oren zal klinken. Met puike acteerprestaties van Awkwafina, Shuzhen Zhao & Tzi Ma & een mooie cinematografie levert A24 opnieuw een kwalitatieve productie met Oscar-allure af, maar The Farewell is niet voor iedereen. De film is immers zowat 2/3 van de tijd in het Chinees gesproken en voelt ondanks zijn speelduur van 100 minuten eindeloos aan. Zeker het middenstuk vol betweterige levenswijsheden & ongemakkelijk struisvogelpolitiek. Het einde moet je overigens ook liggen, iets wat ondertekende samen met de zware speelduur niet echt goed verteerde.

Kortom, The Farewell mag dan wel onze grenzen hebben verlegd, het was niet voor ons. Geef ons dan maar het iets luchtigere Parasite.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter