Dirty Lines recensie op Netflix België

Dirty Lines poster op Netflix BelgiëDirty Lines *** 1/2

Bedenker:  Pieter Bart Korthuis (Penoza, Vechtershart), Franky Ribbens, Tijs van Marle & Lotte Tabbers / Regie: Pieter Bart Korthuis, Tomas Kaan & Anna van der Heidemet

Met Joy Delima, Minne Koole, Chris Peters, Charlie Chan Dagelet, Abbey Hoes, Benja Bruijning, Julia Akkermans, Yari van der Linden, Joes Brauers, André Dongelmans, Ayla Çekin Satijn, Laura Bakker, Pip Lieke Lucas, Casper Nusselder, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Eric van Sauers,…

Speeltijd: 6 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van Cool Abdoul, Sex Education & Wolf of Wall Street.


Het verhaal: Amsterdam, 1987. De Nederlandse samenleving verandert snel! Psychologiestudente Marly Salomon start met een bijverdienste bij een gloednieuw bedrijf: Teledutch. Het telecombedrijf, opgericht door de broers Frank & Ramon Stigter, is Europa’s eerste onderneming in sekslijnen. Binnen no-time verdienen Frank en Ramon geld als water en wordt Marly volledig meegezogen in deze wilde en snelle transformatie. De laatste jaren van de Koude Oorlog gaven hoop en inspireerden een nieuwe generatie om het leven uitbundig te vieren. Amsterdam werd het epicentrum van deze culturele revolutie waarin housemuziek en de nieuwe liefdesdrug XTC werden geïntroduceerd. De sekslijnen boden een nieuwe manier om anoniem seks te ervaren, waardoor niet alleen de moraal van de consumenten, maar bovenal dat van hun bedenkers voorgoed veranderde.

Nederlandse Netflix-serie Dirty Lines komt op 8 april 2022 naar Netflix België

Ons verdict: Nederland is dikke vriendjes met Netflix, MoviePulpers. Niet alleen is het Europese HQ al jaar en dag bij onze Noorderburen te vinden, ook investeren in lokale content gaat goed met o.a. de dikke hit Ares, het toekomstige Forever Rich & de Belgo-Nederlandse samenwerking Ferry die samen met onze Vlaamse omroep VRT zelf uitgebreid wordt met een grootse serie voor zijn tijden bij Undercover. Voor een nieuwe serie gaat Netflix op zoek naar nostalgie met de hoogtijden van seks, drugs & house uit eind jaren ’80 met de Sekslijn, RoXY, De Warehouse, het vallen van de Berlijnse Muur & jawel, ook wel een beetje het EK-winst van Nederland in 1988.

De cast van Dirty Lines recensie op Netflix België

Klopt, het alom welgekende Hollandse exportproduct TeleDutch krijgt schermtijd op de populairste streamingdienst van de wereld waardoor Netflix weer zijn controversieel petje kan opzetten. De Nederlandse serie is echter niet zo uitdagend als bvb. een Narcos of 13 Reasons Why, maar het probeert eerder de nostalgie op te halen van de Nederlandse maatschappij eind jaren ’80 & begin jaren ’90. De cinematografie is daarbij heerlijk retro, alsook de klederdracht & uitstraling van de personages. Bovendien is Dirty Lines met zijn opbouwend scenario stevig binge-materiaal dat vlot zal uitkijken in een klein weekendje. Zeker gezien de drama (die wel aanwezig is maar) niet het hoofdthema is zoals dat vaak wel het geval is met Europese en daarbij ook Nederlandse content. De cast van Dirty Lines is weliswaar niet op het niveau van Sex Education, hoewel de dames van het gezelschap (Joy Delima, Julia Akkermans,Charlie Chan Dagelet, Pip Lieke Lucas) wel een goede beurt maken. Ook de humor is niet op het niveau van een Wolf of Wall Street, maar het mag er zijn. Tot slot is de ontknoping van Dirty Lines niet deze van Ares, maar het kan er absoluut door.

Kortom, de lokale Sex Education of Wolf of Wall Street gaat met Dirty Lines eerder nostalgisch dan controversieel. Nu te zien op Netflix België!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter