District 9 review

district9posterDistrict 9*****

Regie: Neill Blomkamp

Producent: Peter Jackson

Met: Sharlto Copley

Speelduur: 110′

Do believe the hype en ga kijken naar deze razend inventieve en originele SciFi-knaller voor en door volwassenen.

Het verhaal: Zuid-Afrika, dik 20 jaar geleden kreeg Johannesburg het bezoek van een bijna een miljoen uitgemergelde Aliens. De regering bracht ze onder in een geïmproviseerde township, District 9, vlak bij het stadscentrum. Aanhoudende spanningen met de buitenaardse bezoekers zorgen voor een drastische beslissing. District 9 zal worden ontruimd en de miljoenen bewoners verplaatst naar een vluchtelingenkamp. MNU, een privé-beveiligingsfirma, krijgt de opdracht om hiervoor te zorgen. Ambtenaar Wikus van der Merwe krijgt de administratieve leiding over de operatie. Hij loopt echter een Alien-virus op waardoor zijn DNA begint te veranderen. Wikus wordt al snel de meest gezochte man ter wereld, en tevens de meest waardevolle – hij is de sleutel tot het ontrafelen van het geheim van Alien-technologie. Weggejaagd en zonder vrienden is er maar één plek voor hem om te schuilen: District 9.

district9

Ons verdict: Eén van de meeste winstgevende én meest gehypete films van het jaar kwam dit keer uit een wel zéér onverwachte hoek. Debutant Neill Blomkamp, met een relatief bescheiden budget van 30 miljoen $ met dank aan Peter Jackson, turnde zijn kortfilm, Alive in Joburg, om tot een wervelende langspeler die al het viervoud van zijn budget terugverdiende in de VS alleen. En het beste is, District 9 verdient alle lof en het bijbehorende financieel succes ten volle. Zelden zagen wij meer inventieve vondsten gepropt in een razend entertainende brok SciFi-cinema met brains en ballen. Blomkamp levert een onvervalste actieknaller af die tevens een knappe allegorie is voor het Apartheid regime in Zuid-Afrika en de illegale vluchtelingen problematiek in het algemeen. Protagonist Sharlto Copley zet even geloofwaardig een irritante pennenlikker neer, als een tragische antiheld. Hij hield aan zijn glansprestatie overigens al een rol over als Murdock in de nieuwe A-Team film. District 9 verdient ten volle een plaatsje tussen de resem instant klassiekers (Slumdog Millionaire, Watchmen, Public Enemies, Inglourious Basterds, The Hurt Locker) die het fantastische filmjaar 2009 tot nog toe rijk was. Geniet ervan zolang het duurt!

Bekijk eerst de geweldige trailer van District 9, en de kortfilm Alive in Joburg, die als bronmateriaal diende, en maak vervolgens dat je in je bioscoopzetel zit:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

12 gedachten op “District 9 review”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  De slechtste film in tijden. Ben na de pauze niet meer teruggekomen, wat saai.

  Please wait...
 2. @stooly: wat kan ik daar op zeggen? Les gouts et les couleurs … ! Anderzijds: als je een actiejunk bent, was je toch beter na de pauze blijven zitten – want dan heb je heel wat heftig spektakel gemist.

  Please wait...
 3. Moet eerlijk toegeven dat ik een beetje ontgoocheld was van District 9. De focus van het verhaal ligt meer op een persoon en hoe hij probeert te ontsnappen (a la The Fugitive) ipv het concept. Hadden ze het concept eerder uitgewerkt, dan had ik dit een aanrader geweest. Visual Effects en concept zijn beestig goed, maar uitwerking is magertjes. Voor mij krijgt hij maar 3 sterretjes!

  Please wait...
 4. allemaal haters district 9 is vet

  Please wait...
 5. Wij vinden de film waanzinnig!!…

  Komt echt over, het zou zomaar eens waar kunnen zijn en/of worden!! Kijk de film AF en oordeel dan pas!!.. Op ons heeft de film een zeer grote indruk gemaakt!!..
  Zeer realistisch gemaakt dor Neil Blomkamp!!!

  EEN AANRADER!!!!!!!

  Please wait...
 6. district 9 verdient geen cijfer . hij staat boven alle cijfers !”
  het verhaal in vergelijking met apartheid. de visuele effecten.het realistisch maken van iets totaal onrealistisch. de verandering van ”zoals het nieuws opgenomen beelden ” naar de single close up shots lopen zo soepel door elkaar heen dat het nog steeds 1 vloeiend beeld is . de emotie en het emotionele verhaal zo goed gedaan. met ieder zijn emotie en angst kan je je verenigen en is duidelijk te zien en zelfs voelbaar op het scherm. de wending die het neemt en het einde afgesloten en open tegelijk !de wapens de actie scenes het correcte taal gebruik van nedrlands engels door elkaar wat ook in het echt is in johannesburg. alles maakt dit tot een film zoals je nog NOOIT een film hebt gezien. KIJK DEZE FILM !!
  en kenneth sorry maar je revieuw is slecht met deze film mag je in een revieuw geen fout maken zoals in plaats van de achternaam merwe , er merve van maken!

  Please wait...
 7. @Brian: voila er staat Merwe … als jij nu nog de taalfouten uit je comment kan halen, zijn we allemaal gelukkig :)

  Please wait...
 8. :-))

  Please wait...
 9. goeie film maar zoals dax zegt verhaal komt traag op gang. nu krijg ik al goesting om hem nog eens te zien op dvd

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter