Leaving Neverland recensie op VRT Nu

Leaving Neverland poster op VRT NuLeaving Neverland ****

Regie: Dan Reed (Dispatches, Terror in Mumbai)

Met Michael Jackson, Jimmy Safechuck, Wade Robson, Laura Primack, Amanda Rodriguez, Chantal Robson, Shane Robson, Joy Robson, Stephanie Safechuck, Justin Timberlake, Britney Spears,…

Speeltijd: 2 afleveringen / bijna 2 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van Amy & Avicii: True Stories.

Het verhaal: Op het hoogtepunt van zijn roem begon Michael Jackson langdurige relaties met twee jongens van 7 en 10 jaar en hun gezinnen. Nu 30 & 40 vertellen Jimmy Safechuck & Wade Robson hun verhaal over Michael Jackson.

Michael Jackson in Leaving Neverland recensie op VRT Nu

Ons verdict: Het heeft tot na zijn dood geduurd om de geruchten van zijn pedofiel gedrag te bevestigen, maar hier is het dan. The untold story van popster Michael Jackson in Leaving Neverland, dankzij Canvas, HBO en regisseur & documentairemaker Dan Reed. Het is niet de eerste keer dat Michael Jackson in opspraak komt in de media, op documentaires, in talkshows, in rechtbanken of meer, maar Leaving Neverland zet een nieuwe mijlpaal in op de toch wel zeer vreemde kronkels van The King of Pop.

De documentaire Leaving Neverland die in totaal bijna 4 uur beelden, interviews en nieuwsbulletins toont over verschillende jaren rond de jaren ’90 en 2000 laat een stevige indruk achter. De getuigenissen van Wade Robson & Jimmy Safechuck over diens merkwaardige & unieke relatie met Michael Jackson zijn zo levendig en expliciet dat je onmogelijk als kijker niet geraakt kan worden door de talloze getuigenissen hoewel je tegelijkertijd zeer veel respect kan opbrengen voor de legendarische muziek die de overleden popster maakte. Dan Reed houdt met Leaving Neverland een zeer fijne balans tussen de tederheid, vriendschap, liefde & respect tussen Jackson & de 2 jongetjes, maar ook de harde, pedofiele, gestoorde & ongezonde realiteit waarin Michael Jackson zich bevond met de vele kinderen op zijn Neverland Ranch. Straf werk van de Emmy-winnaar! Leaving Neverland laat op het vlak van emoties terugdenken aan Netflix’ Roma, want dat Michael Jackson een apart figuur was met een zeer kindse mentaliteit is één ding, maar dat de wereld rondom hen kapot ging aan de ziekelijke relaties van de Neverland-slachtoffers is een andere zaak. Bovendien getuigt Leaving Neverland van duidelijk machtsmisbruik van de zanger tegenover de slachtoffers en kennis van de zanger dat wat hij deed effectief fout was. Dat geeft een zeer andere kijk op het hele gebeuren en intensifieerde de controverse die Leaving Neverland met zich meebrengt, maar Leaving Neverland gaat eigenlijk niet over de 80ies superster. Het is eerder een boodschap van Robson & Safechuck voor andere slachtoffers die in het verleden te maken hebben gehad met pedofilie & seksueel misbruik bij kinderen en in deze opzet is Leaving Neverland zeer geslaagd. De documentaire consumeert niet zo vlot met zijn 2 delen van bijna 4 uur, maar is net zoals de documentaire Amy van uitstekende kwaliteit. Een must-see, gratis & voor niks via VRT Nu of onze favoriete app van het moment Yugo.

Kortom, Leaving Neverland is nu al de documentaire van 2019. Harde, duidelijke en bovenal noodzakelijke beelden van het vreemde privéleven van Michael Jackson die een discussie over het spelen van zijn muziek onnodig zou moeten maken.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter