Waarom wij het einde van Game of Thrones zo geniaal vinden

Waarom wij het einde van Game of Thrones zo geniaal vinden

Het laatste seizoen van Game of Thrones is ten einde en dat heeft er niet voor gezorgd dat de gemoederen bedaarden onder de fan-community van Game of Thrones. Met meer dan anderhalf miljoen handtekeningen om Game of Thrones S8 opnieuw te maken is het duidelijk dat zo’n 5% van de Game of Thrones-kijkers niet tevreden was met de uitkomst. Toch zijn wij razend enthousiast over de manier waarop David Benioff & DB Weiss Thrones beëindigden. Waarom? Lees onze spoilervrije recensies hier en hier om je in te werken, maar met deze post gaan we een stukje verder. Het spreekt uiteraard voor zich dat als je de afleveringen van Game of Thrones niet hebt bekeken, dit artikel best niet verder leest….

We beginnen eerst om de klachten van vele fans te kaderen. Het is logisch dat er zoveel klachten zijn voor het einde van Game of Thrones als je heel typisch en natuurlijk kijkt naar welk personage je graag op de troon wil hebben. Als je de fanfavorieten Daenerys Stormborn of the House Targaryen, First of Her Name, the Unburnt, Queen of the Andals and the First Men, Khaleesi of the Great Grass Sea,Breaker of Chains, and Mother of Dragons of Jon Snow of House Stark, first of his name, King in the North, King Beyond the Wall, Lord of Winterfell, the White Wolf, the Undead volgt, zal je snel ontgoocheld zijn in Thrones. Maar aan velen vragen we om verder te kijken dan je favoriete personage, want Game of Thrones is meer dan één enkel personage.

CONTEXT

Waarom wij het einde van Game of Thrones zo geniaal vinden

Laat ons de slimme manier toenaderen waarop de schrijvers naar de internationale wereldcontext refereren in termen van oorlogsvoering. Het duel tussen Daeynares Targaryen & Cersei Lannister haalt een ultiem hoogtepunt in de aflevering ‘The Bells’ en doet sterk terugdenken aan de situatie tussen Palestina & Israël en de manier waarop o.m. Hamas & andere terroristische groeperingen proberen een grootmacht met immense oorlogsmiddelen door middel van globale druk proberen klein te krijgen. Is Dani zo slecht om King’s Landing te verwoesten of is Cersei zo wreed om voor de zoveelste keer haar onderdanen op te offeren in de strijd? Is Israël zo slecht om onschuldigen om te brengen die Hamas als schietschijf voorschotelt? Het antwoord is zeer dubbel en beide kanten hebben argumenten om hen gelijk te halen.

TIRANNIE

Waarom wij het einde van Game of Thrones zo geniaal vinden

Met een geweldige speech spreekt Emilia Clarke als Daeynares Targaryen haar moordzuchtige troepen aan, een prestatie gelijkaardig aan die van het toneelstuk Die Welle of Domhnall Gleeson als General Hux in Star Wars VII: The Force Awakens. Het doet je terugdenken aan het bloeddorstig pad die Dani als een ware Targaryen heel haar leven heeft bewandeld en hoe gemakkelijk het wel is om een charismatisch persoon onder de mom van bevrijding te volgen ondanks haar wrede manieren van bestraffing. Het toont ook hoe broos leiderschap is en hoe gemakkelijk een leider kan breken als haar raadsmannen of -vrouwen verdwijnen of de mensen die haar dierbaar zijn in het leven (misschien een lesje voor Theo Francken & Bart De Wever). Je staat er immers helemaal alleen en zoals Maester Aemon zei in aflevering Kill the Boy in Game of Thrones S5: A Targaryen alone in the world is a terrible thing. Het doet ook aan een sterke quote terugdenken van Christopher Nolan’s The Dark Knight:

Daeynares Targaryen heeft zich altijd gezien als een ware soeverein en vanaf het moment dat Dani tegenslagen begon te krijgen, heeft ze altijd gereageerd met geweld. Het is duidelijk dat ze er in se alles aan doet om te krijgen wat haar in het leven beloofd was vanwege voorspellingen, visioenen of veroveringen. Net zoals Smiegel in Lord of the Rings is The Iron Throne haar verslaving waartoe ze bereid is over lijken te gaan.

AFTERMATH

Waarom wij het einde van Game of Thrones zo geniaal vinden

Om met de quote vanuit The Dark Knight verder te gaan, Jon Snow die vanuit geboorte de enige absolute heerser van Westeros zou moeten zijn, krijgt ook niet het einde die hij verdient vanwege zijn verraad. Maar uiteindelijk hoort hij wel bij de groep Noorderlingen achter de Muur die hij bevrijd heeft van de White Walkers en was dit het best mogelijke politieke compromis. Hij vond zijn plek in ballingschap naast Sansa in het Noorden, Bran in het Centrum & Arya in het Westen.

BESLUIT

We steunen wel de vele fans in die zin dat we vinden dat het seizoen te kort is, te overhaast werd (kamp 1 wint in die aflevering, kamp 2 wint in die aflevering)& te kort door te bocht gaat (zeker bepaalde manier waarop sommige personages ten einde kwamen). Het religieuze plot rond The High Sparrow die in seizoen 5 & 6 werd uitgewerkt, wordt daarom weliswaar met seizoen 7 & 8 nooit overtroffen, maar het einde is inderdaad zeer bitterzoet en blijft heerlijk resoneren in het achterhoofd. Alleen legendarische eindes hebben dit effect en daarom blijft Game of Thrones de beste televisieserie die ooit werd gemaakt. Bravo, HBO!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.