Birds of Prey banner

Birds of Prey recensie in ScreenX

Birds of Prey recensie in ScreenXBirds of Prey ***

Regie: Cathy Yan (Dead Pigs)

Met Margot Robbie, Ewan McGregor, Jurnee Smollett-Bell, Mary Elizabeth Winstead, Rosie Perez, Ella Jay Basco, Chris Messina, Ali Wong,…

Speeltijd: 108′

Ga kijken als je hield van Deadpool.

Het verhaal: Birds of Prey speelt zich na Suicide Squad af. Harley Quinn vertelt aan heel Gotham over hoe ze na de definitieve breuk met The Joker verder gaat met het leven en zich opnieuw heruitgevonden heeft. Dat lijkt niet meteen vlot te gaan, want wanneer ze op spectaculaire wijze duidelijk maakt dat het misdadig koppel einde verhaal is, komen velen achter haar aan om haar te vermoorden. Eén van hen is Roman Sionis a.k.a. Black Mask die zijn eigen plannen heeft om de koning van de onderwereld van Gotham te worden.

Margot Robbie in Birds of Prey recensie

De setting: Kinepolis sloeg de handen in elkaar met CJ 4DPLEX, een toonaangevende wereldspeler in bioscooptechnologie, voor de opening van verschillende ScreenX-zalen in haar Europese bioscopen. De afgelopen maanden werd reeds een ScreenX-zaal geopend in Kinepolis Madrid, Utrecht, Lomme en Metz. Op woensdag 5 februari 2020 is het de beurt aan Kinepolis Antwerpen, dan opent de eerste ScreenX-zaal van België er de deuren voor het publiek. ScreenX is een multi-projectie bioscooptechnologie, ontworpen om de bioscoopervaring naar een hoger niveau te tillen. ScreenX laat het publiek toe voorbij het kader van een traditioneel bioscoopscherm te kijken en te genieten van een 270 graden-kijkervaring, daarbij gebruik makend van een eigen, exclusief systeem.

Ons verdict: Na het maken van Suicide Squad opperde Margot Robbie bij de filmbazen dat het misschien geen slecht idee was om een film te maken over haar personage Harley Quinn. De bazen zagen er wel graten in en zo ontstond het idee om Birds of Prey: And the fantabulous emancipation of one Harley Quinn te maken.

Ewan McGregor in Birds of Prey recensie

Hoe kunnen we Birds of Prey best samenvatten? Birds of Prey is fun, totale chaos, knotsgekke achtervolgingen, excentrieke klederdracht in combinatie met de nodige hoeveelheid bloed tijdens de vele gevechtsscènes en maffe humor. Dat niet iedereen daar even gek op zal zijn, is begrijpelijk. Zo lijkt het verhaal soms wat onsamenhangend en sommige grapjes wat geforceerd. De titel zegt het ook wel voor een deel, de emancipatie van niet alleen Harley wordt zeer scherp benadrukt in de film. Girl Power is zeer belangrijk en ondanks dat de kostuums mooi zijn is de seksualisering van de vrouwen behoorlijk geminimaliseerd. Dat valt nog het meeste op bij Harley zelf als je haar vergelijkt met Suicide Squad. Robbie had zelf aangegeven dat ze de pakjes erg oncomfortabel vond en heeft ze dan ook bij het maken van de film meteen in de prullenmand gegooid. Birds of Prey is dus #MeToo approved.

De mooie grafische effecten in Birds of Prey recensie

Dat gezegd zijnde ligt de overacting er soms net iets te dik op.  Voor sommigen zal dat misschien eerder nostalgisch zijn, want het voelt zo een beetje aan alsof je terug gekatapulteerd wordt naar die goede oude actiefilms van in de jaren ’80, maar niet iedereen is daar een even grote fan van. De grotendeels debuterende cast zet dan ook een doordeweekse prestatie neer met Margot Robbie die zichzelf om het team coherent te maken wat op een lager acteerniveau zet en Ewan McGregor die gewoonweg een rare rol speelt. Grafisch is het echter wel een pareltje. Er komen stukken in de film voor die precies zo uit een comic zijn getrokken, overgoten met een laagje realisme. We hebben de film als één van de eersten in België gezien in de ScreenX-zaal van Kinepolis Antwerpen. ScreenX is de nieuwe 270 graden kijkervaring en vooral bedoeld voor mensen die niet al te gek zijn op 3D omdat ze er te misselijk van werden. In het begin is het wel even wennen, maar eens de film goed en wel begonnen is, kun je niet stellen dat het stoort en inderdaad een bredere aanvulling geeft aan de film. Toch denken we dat de ScreenX enkel echt volledig tot zijn recht komt als je bijna achteraan in de zaal zit. Voor de voorste rijen is het niet veel beter dan een gewone bioscoopzaal.

Kortom, Birds of Prey: And the fantabulous emancipation of one Harley Quinn is zeker geen slechte film, maar had hier en daar misschien wat mogen minderen in de chaos, waardoor alles wat beter in elkaar had gepast. De acteurs vermaken zich duidelijk wel, maar zetten geen topprestatie neer. Het is met andere woorden een heerlijke, actievolle popcornfilm die je gerust met het verstand op nul kan gaan bekijken.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter