Doctor Sleep recensie

Doctor Sleep recensieDoctor Sleep **

Regie: Mike Flanagan (The Haunting of Hill House)

Met Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Carel Struycken, Emily Alyn Lind, Cliff Curtis, Jacob Tremblay, Bruce Greenwood, Carl Lumbly, Kyliegh Curran,…

Speeltijd: 161′

Ga kijken als je hield van Twin Peaks & het vorige Shining.

Het verhaal: De volwassen Dan Torrance ontmoet een jong meisje met vergelijkbare krachten als de zijne en probeert haar te beschermen tegen de moordlustige cult The True Knot, die kinderen met shining bestormt om langer te blijven leven.

Ewan McGregor in Doctor Sleep recensie

Ons verdict: De opzet van een vervolg op The Shining ergens eind jaren ’90 wanneer hij het idee kreeg, was initieel duidelijk voor schrijver Stephen King: Fanfictie. Na een vraag van een fan dacht hij na over het plot en wilde hij fans vertellen wat er gebeurt met Danny na de gebeurtenissen van zijn vader in het vreemde Overlook Hotel te Colorado en hun voeden met meer mythologie. In se is dit ook wat Mike Flanagan’s Doctor Sleep doet nl. het concept toenaderen van shining en de wereld van The Shining meer uitbreiden. Echter boeide het ons gedurende 2 uur en een half van geen meter en het heeft weinig te maken met het feit dat we cultklassieker The Shining niet waarderen.

Rebecca Ferguson in Doctor Sleep recensie

Het tempo van de vervolgfilm is navenant, de cinematografie is net zoals The Haunting of Hill House te computergestuurd en op geen enkel moment vonden wij de film echt griezelig. Doctor Sleep wil in het algemeen teveel voldoen aan de legendarische status van Stanley Kubrick dat je er bijna gaat van wenen. Doctor Sleep liet ons bovendien terugdenken aan modernere pogingen zoals o.m. Twin Peaks dat we opnieuw medelijden kregen met de regisseur die wanhopig probeert het vervreemdingseffect van David Lynch te hercreëren maar daar op geen enkel moment in slaagt. The True Knot doet zelf terug denken aan Charles Manson & zijn troep in Tarantino’s Once Upon a Time in Hollywood, maar op geen enkel moment bouwt Flanagan de scènes goed op zoals een goede regisseur dat hoort te doen. Schrijnend. In ruil krijgen we een chronologisch & doordeweeks verhaal die af en toe wat punch krijgt dankzij de goede acteerprestaties van Ewan McGregor & Rebecca Ferguson en de nostalgie van de originele filmklassieker uit 1980, want de film zet wel succesvol in op het nabootsen van heel wat scènes uit Kubrick’s filmklassieker. De achterliggende boodschap over alcoholisme mag er overigens ook zijn. Tot slot zitten we nog steeds met vragen rond het legendarisch hotel die Kubrick meesterlijk in scene zette waardoor we ons letterlijk beginnen af te vragen waarom een vervolg op The Shining nodig was.

Kortom, Kubrick draait zich om in zijn graf… Liever Ready Player One dan Doctor Sleep, want Mike Flanagan lost de verwachtingen niet in. Sterker nog, het is best beschaamtelijk werk tegenover de filmklassieker door de grootmeester van cinema himself. Al een geluk zijn er de acteerprestaties van Ewan McGregor & Rebecca Ferguson om je door de ellenlange speelduur van de thrillerfilm te loodsen.

Onze mening over Doctor Sleep op MoviePulp

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter