Komen films door de coronacrisis in de toekomst vroeger op VOD, Blu-Ray & DVD?

Komen films door de coronacrisis in de toekomst vroeger op VOD, Blu-Ray & DVD?

Het zijn spannende tijden. Nagenoeg lijkt het in België dat de situatie rond het COVID-19-virus begint te normaliseren, maar dat betekent niet dat er geen grote veranderingen op tilt zijn in de filmindustrie. De huidige coronacrisis legt nl. heel wat druk tussen filmdistributeurs en bioscoopuitbaters over de plas. Bedrijven zoals Universal (Trolls Worldtour), Warner (SCOOB!) & Sony (Bloodshot) hebben al geëxperimenteerd met vroegere release dates op VOD. Dit zet dan ook vanzelfsprekend druk op de exploitatietijd tussen bioscoop & home entertainment release die in de Verenigde Staten op 90 dagen staat. Welk impact zal dit hebben in België? Komen films door de coronacrisis in de toekomst vroeger op VOD, Blu-Ray & DVD?

Als we Wall Street-analist Robert Fishman mogen geloven wel. Aan Deadline.com vertelt hij dat de standaard exploitatieperiode van 90 dagen tussen bioscoop- en homevideo-release inefficiënt is en filmstudio’s zich de luxe niet meer kunnen permitteren van zo’n uitgebreide exploitatieperiode:

“This time is different in that all of the major studios are likely to be more aggressive with windowing strategies. As long as multiple studios push forward with VOD or some other form of window changes, the balance of power in favor of studios shifts even more in their favor and reduces the leverage the exhibitors have as they would be unlikely to boycott multiple studios’ upcoming releases.”

Ook is er Disney Plus, één van de eerste streamingdiensten die een filmstudio zelf in bezit heeft en druk uitoefent op de hele situatie. Maar te zwijgen over de marktdominantie die ze de laatste jaren hebben opgebouwd met Marvel, Star Wars en andere franchises:

“While we still expect all of their tentpoles to premiere on the big screen, we think Disney could continue to be more aggressive in shortening the window between the theatrical debut and when the movie hits Disney+.”

Hoe zit dit nu in België? Er is geen wet of decreet die de zogenaamde exploitatietijd bepaalt tussen bioscoop- & home entertainment release, maar er worden vaak afspraken gemaakt die om en bij de 4 maanden liggen. Voor de eeuwwisseling was dit nog 6 maanden. België moet ook vaak naar zijn buurlanden kijken, gezien de home entertainment releases vaak vanuit Frankrijk of Nederland geregeld worden. Maar te zwijgen over iTunes die zijn releases in Europa regelt vanuit de Verenigde Staten.

Wat vinden jullie? Willen jullie dat films vroeger op VOD beschikbaar komen of kijken jullie uit naar de opening van de opening van bioscopen in België?

 


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter