Cannes 2010: Final Move – Demon Games review

Final Move: Demon Games****

Regie: Arne Keustermans

Met: Frederick Van Peer, Lynn Van de Velde, Johan de Paepe, Lindsay Bervoets

Speelduur: 20′

Een geweldig ambitieuze Vlaamse kortfilm, die schreeuwt om een volwaardige langspeelfilm!

Het verhaal: In de oude tijden werd de demon Agrotis door de goden opgesloten in een spelbord, als straf voor zijn sadistische spelletjes met de mensheid. Eeuwen later openen vier onwetende jongeren het spel, waardoor hij de heerschappij op aarde kan opeisen. Mensen leven opgejaagd door zijn gedrochten en zoeken hun heil in ondergrondse schuilplaatsen. Als enige nog levende speler van het spel, gelooft Bert (Frederick Van Peer) dat het zijn taak is om de wereld te verlossen van het kwaad dat hij mede heeft losgelaten. Maar zijn oproep wordt niet beantwoord, niemand gelooft zijn verhaal. Zijn enige steun komt van Hanne (Lindsay Bervoets), die van mening is dat het beter is om iets te proberen dan te wachten tot ze worden uitgeroeid. Het wordt een helse strijd, waarbij Bert het ultieme offer moet brengen..

Ons verdict: Hoe bijzonder is het om uitgelezen in Cannes – toch wel het meest prestigieuze filmfestival ter wereld – een parel van een Vlaamse kortfilm te ontdekken? Tussen al de met veel bombarie aangekondigde grote publieksfilms uit Hollywood en ‘arty farty’ speelfilms uit de officiële competitie verzuipt Final Move: Demon Games een beetje, maar de waarheid is echter dat deze op en top Vlaamse horrorfilm veel meer aandacht verdient dan men normaal geeft aan dergelijke kortfilms. De film raakt namelijk vanaf de eerste minuut de juiste snaar en het is een entertainend avontuur, met verbazingwekkende internationaal ogende production values, uitstekend camerawerk, puik acteerwerk en een vlotte, standvastige regie door de Lierenaar Arne Keustermans (Demon Games). Het verhaal van Final Move: Demon Games is ontsproten aan het brein van Yveline Garnier en Arne Keustermans, en het moet gezegd dat ik enorm onder de indruk was van de ambitie en de opzet van het geheel. Men staat in ons apenlandje wel eens te schreeuwen dat het ‘not done’ is om een Vlaamse horrorfilm te maken, omdat het onnozel zou overkomen in onze moedertaal, maar ook omdat we er de middelen niet voor hebben. Deze twee stellingen worden echter in één klap van tafel gezwierd door Final Move: Demon Games! Het verhaal bevat namelijk monsters, demonen, post-apocalyptische steden, actie en speciale effecten en er is geen enkele scène in het eindproduct die niet op zijn plaats voelt.

Integendeel zelfs! Uw dienaar zat van het begin (wat overigens een slimme recap is van de eerste Demon Games, het erg bescheiden debuut van Keustermans) tot de einde duivels te grijnzen, omdat mijn genrehart eindelijk ook eens een injectie ‘horror van eigen bodem’ toegediend kreeg. Het maakt verder ook geen bal uit in welke taal de film is. Het verhaal is meeslepend en Arne Keustermans had uiteraard het voordeel dat hij een talentvolle en fotogenieke cast van nieuwkomers (en oudgediende) ter zijner beschikking had. Frederick Van Peer is hoe dan ook goed op de dreef in de hoofdrol van “Bert” en houdt zich kranig recht tussen al de knap opgemaakte monsterlijke creaturen en ander fraais. Hij krijgt overigens prima weerwerk van Johan de Paepe (Familie, Spoed) en Lindsay Bervoets (Loft, The Afterman 2). Als we dan toch enkele puntjes kritiek moeten uiten is dat het einde wat te snel wordt afgehaspeld en dat één of twee scènes wat meer dramatische intensiteit konden gebruiken. Verder is Final Move: Demon Games een verrassend sterke en erg ambitieuze horrorshort, die schreeuwt om een langspeelfilm. Moviepulp wil namelijk nog veel meer te weten komen over de mythologie rond demon Agrotis en het demonische spelbord. U ook?

Check out Final Move: Demon Games on Facebook!


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

4 gedachten op “Cannes 2010: Final Move – Demon Games review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.