Cannes 2010: Life is an Art review

Life is an Art***

Regie: Jayant R. Harnam

Met: Alison Carroll, Vincent Van Ommen, Martin Swabey, Lesley Korpos, Eitan Wynalda, Cela Yildiz

Speelduur: 110′

Deze in Nederland geproduceerde thriller is niet zonder problemen, maar kan toch tellen als debuut en internationaal visitekaartje!

Het verhaal: De twee detectives David Bell (Martin Swabey) en Dane DeSantos (Lesley Korpos) zitten al een tijdje de meedogenloze maniak “The Artist” op de hielen. De oversten zitten met de handen in het haar, omdat er steeds meer hooggeplaatste slachtoffers vallen en er geen bruikbare sporen worden gevonden. Wanneer David eveneens ten prooi valt aan de krankzinnige ‘artiest’, zint zijn partner Dane op wraak. Hij krijgt gelukkig de hulp van de knappe en ambitieuze privé-detective Claire Jones (Alison Carroll). Samen komen de twee op het spoor van Nathan Scott (Vincent Van Ommen), een galerij eigenaar die als eerste in de val liep van de sadist…

Ons verdict: Onze vaste lezers weten ondertussen wel dat we genrefilms vanuit de Benelux extra hard steunen en diezelfde lezers zullen dan ook al wel gemerkt hebben dat we op voorhand al behoorlijk wat aandacht geschonken hebben aan Life is an Art, een in Nederland geproduceerde thriller met een grotendeels Engelse cast. Na veel bloed, zweet en (ongetwijfeld) ook tranen was het dan enige tijd geleden eindelijk zover en beleefde de prent zijn fel geanticipeerde internationale première op het 63ste filmfestival van Cannes. Het zaaltje zat afgeladen vol met allerhande mensen uit de filmwereld en we zouden liegen als we niet zouden toegeven dat men op de redactie van Moviepulp toch best wat verwachtingen hadden voor deze op internationale leest geschoeide film. De openingcredits beloven net als de originele bioscooptrailer een dynamische psychologische thriller in de stijl van Saw en Seven, en qua sfeer leunt ook de rest van Life is an Art bij deze twee trendsetters in het genre aan. Toch probeert de debuterende regisseur Jayant R. Harnam geen exacte kopie af te leveren en focust hij zich meer op de personages in plaats van de horrorelementen. Dat is uiteraard een goed iets, ware het niet dat hij hier en daar ook iets te hard bezig is met waar het verhaal zich afspeelt. Zo krijgen we à la een gemiddelde soap iets teveel de plaats te zien (bijvoorbeeld het politiekantoor) waar het verhaal op dat bewuste moment dan beland is, terwijl de overgote meerderheid van het publiek dit uiteraard perfect weet. Hierdoor valt de prent soms wat stil. Maar dit is uiteraard maar een schoonheidsfoutje, net als het feit dat regisseur Harnam de knappe production values zoals onder andere het SWAT-team en de knappe auto’s veel te krap in beeld brengt.

Hoofdactrice Alison Carroll (Doghouse, The Kid), hiervoor vooral bekend als Brits model en de officiële Lara Corft van de Tomb Raider videogames, is prima gecast als prive-detective “Claire Jones”. Hoewel Alison nog niet zoveel ervaring heeft op het gebied van acteren in een speelfilm, merk je daar bitter weinig van in deze Life is an Art en brengt ze haar dialogen vol overgave. Ook erg degelijk zijn de acteurs Martin Swabey (Artefacts, Reiki) en Vincent Van Ommen (Reiki, Verloren Jaren). Helaas gaan er ook enkele stevig de mist in, met op kop Cela Yildiz en Lesley Korpos. De twee heren hebben de Engelse taal nog niet volledig onder de knie en slagen er dan ook nergens in om fatsoenlijke – en vooral geloofwaardige – dramatiek naar de kijker over te brengen. Gelukkig keldert de hele film hier niet door en concluderend is Life is an Art een fraai internationaal visitekaartje van productiemaatschappij The Content Factory (Final Move: Demon Games, The New Arrival) en regisseur Jayant R. Harnam. Op naar de volgende heren en laat het dan gerust in het Nederlands zijn, iets wat de geloofwaardigheid alleen maar ten goede zal komen!

Bekijk hier een Alison Carroll-promoreel van de film:

Voor meer informatie (waaronder de coole originele bioscooptrailer): www.lifeisanartmovie.com. Neem verder zeker ook hier is een kijkje en hou de komende tijd onze pagina’s in het oog voor meer news, goodies en artikels rond Life is an Art!

Eén reactie op “Cannes 2010: Life is an Art review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter