Cannes 2010: Poetry (Official Selection) review

Poetry***

Regie: Chang-dong Lee

Met: Jeong-hee Yoon, Da-wit Lee, Yong-taek Kim, Nae-sang Ahn

Speelduur: 139′

Een goed geacteerd realistisch drama, dat naar het einde toe helaas wat aan impact verliest!

Het verhaal: Mija (Jeong-hee Yoon) is een oma die haar leven een nieuwe impuls wilt geven en besluit een cursus poëzie te gaan volgen. Thuis heeft ze echter haal wat andere katten te geselen met haar rebelse kleinzoon. Bovendien staat het dorp in rep en roer wanneer er in de plaatselijke rivier een lijk wordt gevonden van een jong meisje…

Ons verdict: Drie jaar na het voor een Gouden Palm genomineerde Secret Sunshine keert regisseur Chang-dong Lee terug naar de Lumiere in Cannes met het gevoelige Poetry (originele titel: Shi). Het is wederom een erg doorleefde speelfilm geworden, waar thema’s als tragiek, afscheid en verwerking centraal staan. De cineast neemt letterlijk en figuurlijk alle tijd om zijn personages en het te vertellen verhaal voor te stellen, maar het is opvallend hoe de ijzersterke acteerprestatie van Jeong-hee Yoon vanaf de eerste fragmenten onmiddellijk in het oog springt. Ze krijgt weliswaar stevig weerwerk van een uitgebreide en talentvolle cast, maar het is Jeong-hee Yoon die steevast met de meeste veren gaat lopen. Ze speelt op uitermate realistische wijze een vrouw die getekend is door het leven, maar mits simpele zaken als poëzie toch nieuwe energie weet te vinden om met diverse moeilijke zaken om te gaan. Het is dan ook jammer dat hoe verder de film vordert, hoe meer onnodige verwikkelingen er in het plot naar voren worden geschoven. Bovendien liet het einde ons een beetje op onze honger zitten qua dramatische impact! Poetry bevat hoe dan ook enkele sterke scènes en het is vooral het verbluffende acteerwerk van hoofdactrice Jeong-hee Yoon waardoor we dit Zuid-Koreaanse drama toch kunnen aanbevelen aan de cinefielen onder ons.

N.v.d.r.: Regisseur/scenarist Chang-dong Lee won de prijs voor het beste scenario voor Poetry op het 63ste Filmfestival van Cannes.

Bekijk hier clip van de film:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.