Greenland 2020 filmbanner

Greenland filmrecensie

Greenland recensieGreenland ****

Regie: Ric Roman Waugh (Angel Has Fallen, Felon, Snitch)

Met Gerard Butler, Morena Baccarin, Scott Glenn, KingBach, David Denman,…

Speeltijd: 119′

Ga kijken als je hield van How It Ends & Deep Impact.

Het verhaal: Wanneer een naderende wereldwijde catastrofe de mensheid dreigt te vernietigen, heeft John Garty slechts 4 dagen tijd om zijn gezin in veiligheid te brengen. Terwijl de klok genadeloos tikt en de maatschappij wanhopig vervalt in chaos moet hij alles uit de kast halen om zijn familie van New York naar een geheime militaire bunker in Groenland te brengen.

Gerard Butler in Greenland filmrecensie

Ons verdict: Bioscoopuitbaters zwoegen en zweten in de huidige omstandigheden met buiten de mondmaskerverplichting & vervroegde sluitingstijden grote filmstudio’s deze zomer hun blockbusters op de planken laten, maar af en toe zijn er nog onafhankelijke distributeurs die de Kinepolissen van deze wereld een duwtje in de rug willen geven. The Searchers lanceert zo deze week Greenland met Gerard Butler & Morena Baccarin in de hoofdrol en regisseur Ric Roman Waugh van Angel Has Fallen, Felon & Snitch in de regiestoel.

Toegegeven, het plot van Greenland is waarschijnlijk tot stand gekomen na de uitspraken van Donald Trump om Groenland over te kopen van Denemarken. Laat staan dat het concept met films zoals Armageddon, Deep Impact & How It Ends al uitgebreid is verkend, maar originaliteit ter zijde heeft de Amerikaanse regisseur ons tot op heden nog niet ontgoocheld en doet dit opnieuw niet met Greenland. Sterker nog, zelfs Gerard Butler komt verrassend uit de hoek na zijn actievolle rollen in Den of Thieves, Hunter Killer & Angel Has Fallen door een meer emotionele, kwetsbare & realistische vaderrol op zich te nemen. Butler hoort daardoor in onze ogen tot de lijst van acteurs die stevig onderschat wordt, ondanks zijn mojo om een film op zijn eentje te dragen. Oh, laat ons ook niet de mooie Morena Baccarin die eindelijk een volwaardige rol krijgt na haar gastrolletjes in Gotham & Deadpool. De special effects van Greenland worden bovendien tactisch, maar impactvol ingezet waardoor de suspense zijn werk kan doen en de uiteindelijke speelduur van Greenland, die meer dan 2 uur bedraagt, licht verteerbaar wordt. Dat noemen we geweldig editing werk van regisseur & crew. Tot slot had het einde van Greenland misschien iets meer ambigue mogen zijn naar onze persoonlijke smaak, Als het 5 minuten eerder zou eindigen had het niet misgestaan naast een Extraction.

Kortom, Greenland doet wat Deep Impact nooit kon: Een emotionele draai geven aan een spannend, realistisch & actievol rampenverhaal. Dikke aanrader! Nu in bioscopen!!!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter