Suite Française review

Suite Française posterSuite Française ***

Regie: Saul Dibb (The Duchess)

Met Matthias Schoenaerts, Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Lambert Wilson, Alexandra Maria Lara, Sam Riley, Margot Robbie,…

Speeltijd: 107′

Ga kijken als je hield van Zwartboek, Fury & Inglourious Basterds.

Het verhaal: Frankrijk 1940. De Duitsers veroveren Parijs maar in het kleine dorpje Buzzy staan ze daar weinig bij stil. Tot op een dag een stroom van vluchtelingen naar het meer Zuidelijkse dorpje afzakken en Duitse soldaten stelselmatig het hele dorp inpalmen.

Matthias Schoenaerts & Michelle Williams in Suite Française

Ons verdict: De Tweede Wereldoorlog kende enorm veel pijn, schande, gruwelijkheden, maar ook helden. In het pittoreske Bussy wordt een verhaal verteld over het bezette Frankrijk tijdens 1940 door Franse schrijfster Irène Némirovsky, een joods vrouw van Oekraïense afkomst die in 1942 tragisch haar leven in een concentratiekamp verloor. Suite Française was een onafgewerkt manuscript met 2 novelles die zeer hard lijken op de memories van de schrijfster (we veronderstellen de rol van Leah door actrice Alexandra Maria Lara). Spijtig genoeg kon de schrijfster vanwege WOII dit werk niet afwerken, maar haar dochters besloten wel na heel wat jaren om het werk in 2004 uit te brengen en het werd meteen een bestseller in Frankrijk. Het kreeg zelfs een Prix Renaudot, één van de meest prestigieuze prijzen in de Franse literatuur. Wat ze zo speciaal maken, is dat de verhalen geschreven zijn tijdens WOII met een andere kijk op de manier waarop mensen reageren tegenover elkaar tijdens een oorlog en niet een chronologisch autobiografisch overzicht van de gebeurtenissen tijdens een oorlog. Er wordt zelfs gesteld dat de schrijfster helemaal niet voorkomt in het verhaal, maar dat mogen we enkel maar raden.

Anyway, om het cliché van de Franse film te ontduiken voor dit opmerkelijk verhaal, werd gekozen voor de Britse regisseur Saul Dibb (die we kennen van The Duchess) en een internationale cast die vlot is in het Brits Engels, Duits en af & toe een woordje Frans. Onze eigen Belgische trots Matthias Schoenaerts werd daarom gekozen om de pannen van het dak te acteren als Duitse soldaat. Zonder meer toont Suite Française weer maar eens hoe veelzijdig de acteur wel is en hoeveel autoriteit en precisie terug te vinden is in zijn acteerwerk. Elke keer opnieuw dat ik de acteur bekijk, onthult hij een nieuwe laag van zichzelf en daar mogen we als Belgen enkel trots op zijn. Suite Française kent ook noemenswaardige acteerprestaties van Kristin Scott Thomas, die sinds Four Weddings and a Funeral enkel de harde tante mag spelen, Lambert Wilson die we kennen uit The Matrix Reloaded als de laffe aristocratische Merovingian en Alexandra Maria Lara die we kennen uit Der Untergang als Traudl Junge. Stuk voor stuk gerenommeerde en gerespecteerde acteurs & actrices die de film dat beetje extra glans geven. Samen met het verhaal maken dit de troeven van Suite Française. Spijtig genoeg ligt de nadruk wel op de romantische avances tussen de flauwe Michelle Williams en dé Matthias waardoor de basis van Tempête en juin & Dolce vol verwoven verhaallijnen tussen personages naar de achtergrond duiken, maar een scherp oog merkt ze wel op. Tot slot is het ook wel spijtig te zien dat de screen-time van Margot Robbie maar beperkt is. Na het zien van Wolf of Wall Street & Focus weten we immers dat ze veel in haar mars heeft.

Besluit: Suite Française is een film met weer een voortreffelijk prestatie door Matthias Schoenaerts, maar wacht gerust even om deze te huren op iTunes. Geniet onderaan van een aantal clips uit Suite Française:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “Suite Française review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter