Film Fest Gent 2020 banner

Thomas Vinterberg’s Druk met Mads Mikkelsen opent Film Fest Gent 2020, Pixar’s Soul wordt slotfilm

Druk van Thomas Vinterberg met Mads Mikkelsen opent Film Fest Gent 2020

Ondanks de coronacrisis blijft Film Fest Gent niet bij de pakken zitten. Zo heeft het een selectie van films voorgesteld de afgelopen week die zullen spelen op de 47ste editie van Film Fest Gent van 13 tot en met 24 oktober 2020 en gaat het ook Druk van Deense cineast Thomas Vinterberg (Jagten, Far from the Madding Crowd, Kursk) programmeren als openingsfilm en de Pixar-animatiefilm Soul als slotfilm.

Wim De Witte, programmadirecteur: “Het feit dat er überhaupt een openingsfilm is in deze vreemde tijden is voor ons een soort van historische gebeurtenis. En dat we het kunnen doen met Vinterberg’s nieuwe film zal er zonder twijfel nog een extra memorabele laag bovenop leggen. Het traditionele openingsglas zullen we moeten missen dit jaar, maar we laven ons aan de film.”

SYNOPSIS: 4 volwassen mannen wagen zich aan een experiment waarbij ze (té) diep in het glas kijken: dat is in het kort de premisse van Druk of in het Engels Drunk. Martin, ooit de pienterste leraar van de middelbare school, is een uitgebluste man. Hij is nauwelijks aanwezig in de lessen – zo erg zelfs dat leerlingen en ouders willen ingrijpen – en zijn huwelijk loopt langzaamaan op de klippen. Tijdens een gezellige drink overtuigen zijn 3 naaste collega’s de geheelonthouder om met hen mee te bingedrinken. Ze worden alsmaar geïntoxiceerder en de stoorzender van de groep Nikolaj vertelt hen over een obscure filosoof die beweerde dat mensen niet met genoeg alcohol in hun bloed geboren zijn. Bij wijze van experiment stelt hij voor dat ze allemaal doorheen de dag drinken om het juiste alcoholpercentage van 5 promille te handhaven. Die milde intoxicatie zorgt dat je meer openstaat voor dingen, creatiever bent en betere beslissingen neemt. Het experiment werpt initieel zijn vruchten af: Martin verbaast zijn vrouw Trine met zijn herwonnen levenslust en ook de omgang met zijn studenten is minder stroef. Maar hoelang nog voordat de boel ontspoort?

Druk is de 12de langspeelfilm van Thomas Vinterberg, die zich met Festen & Jagten al een krak toonde in het schetsen van groepsdynamieken. De Deense regisseur die op het filmfestival van Cannes met Festen uit 1998 de Dogma 95-beweging op gang trapte, is met deze uitgelezen mix van humor en ellende opnieuw in grote vorm. Het helpt ook wel dat de hoofdrol vertolkt wordt door de geweldige Mads Mikkelsen (Casino Royale, Polar, Star Wars’ Rogue One) die Vinterberg in 2012 door het geroddel van een kleine gemeenschap liet opjagen in Jagten (winnaar van de North Sea Port Publieksprijs op Film Fest Gent). Het resultaat is een luidruchtige én ontnuchterende tragikomedie over hoe mannen omgaan (of niet omgaan) met ouder worden. Het is tevens een intrigerende, vinnig geregisseerde studie over de – positieve en minder positieve – effecten van de drankcultuur op het dagelijkse leven.

De nieuwe Pixar-film Soul komt dus niet meteen op Disney Plus in België, maar er wordt geopteerd voor een grootste release op het Film Fest Gent. Dat is in lijn met de verwachtingen, gezien er geen Premier Access beschikbaar komt in België. Op vrijdag 23 oktober 2020 kan je hem in primeur bekijken op Film Fest Gent als slotfilm, de animatiefilm is dan op 25 november 2020 gewoon te zien in Belgische bioscopen.

Andere titels die aangekondigd worden op het Film Fest Gent 2020 zijn The Singing Club, There Is No Evil, I Am Greta, Mandibules, Undine, For Sama, Everything – The Real Thing Story, L’Ennemi & Kom hier dat ik u kus.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.