Welke fratsen haalt Disney nu weer uit?

Welke fratsen haalt Disney nu weer uit?

Disney is de laatste tijd niet meer uit het nieuws weg te denken. Waarom? Wel, om te beginnen had het een geweldig jaar 2016 met franchises zoals Star Wars en Marvel die het formidable doen aan de internationale box office. Als één van de eerste mediaconglomeraten heeft het beslist om zijn eigen streamingdienst te ontwikkelen en zijn deal met Netflix te annuleren. Maar wat blijkt nu? Disney is blijkbaar aan het flirten met een sectorgenoot: 20th Century Fox.

Wat we er nu moeten onder verstaan, is dat er gesprekken zijn geweest tussen The Walt Disney Company en News Corporation die geen toekomst meer ziet in zijn entertainmenttak die sinds 2013 21st Century Fox noemt. Fox wil zich focussen op nieuws en sport, zo blijkt, om de concurrentie aan te kunnen gaan met spelers zoals Netflix, Amazon, Google & Facebook die de consumptie van media hebben omgegooid. Enkel een bedrijf zoals Disney kan op termijn de schaalbaarheid halen in de entertainment sector om verder te overleven en daarom zoekt Fox toenadering tot zijn sectorgenoot. In de gesprekken is er interesse getoond voor de filmstudio’s van 20th Century Fox, de zenders FX en National Geographic, maar natuurlijk zien vele concullega’s deze gesprekken als een manier van Disney om het Marvel- en X-Men-universum wel eens met elkaar te verbinden. We kunnen al wel zeggen dat de creatievelingen onder ons, zoals Ryan Reynolds, hier niet bepaald mee opgezet zijn. De gesprekken zijn inmiddels afgekoeld, dus het wordt koffiedik kijken wat de toekomst brengt.

Dat ter zijde begint Disney met mooie vooruitzichten voor 2017 een serieuze machtspositie te krijgen in de filmsector met alle gevolgen vandien. Het Disney-evangelie wordt net zoals bij Google & Facebook hooggezongen en dat krijgt de LA Times zwaar te verduren. The Los Angeles Times, een onderdeel van Tronc (de naam van voormalige regionale speler Tribune Publishing in de Verenigde Staten), werd geboycot voor de film Thor: Ragnarok doordat LA Times Disneyland ervan beschuldigde het stadje Anaheim in een houdgreep te houden (lees het artikel hier). Anaheim en zijn administratie zouden meerdermaals onder druk zijn gezet door de mediaconglomeraat om de stad te bouwen hoe zij het willen, geld te nemen van subsidies zoals zij dit zien en in de tussentijd ook nog taxen te ontwijken. Niks van waar, meent The Walt Disney Company, die vindt dat het investeert in de regio die zonder Disneyland nergens zou staan en weigerde recensenten van The Los Angeles Times toegang tot zijn nieuwste films met als paradepaardje binnenkort Star Wars VIII: The Last Jedi. Na heel wat steun door voorvechters van de persvrijheid zoals Ava DuVernay, filmjournalisten van The Washinton Post & New York Times en filmcritici van Los Angeles Film Critics Association, the New York Film Critics Circle, the Boston Society of Film Critics en the National Society of Film Critics werd de boycot gisteren opgeheven. Hopelijk houdt The Los Angeles Times hier meer lezers aan over, zoals deze CNN-presentator voorstelt.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.