Peninsula filmrecensie op Film Fest Gent 2020

Peninsula recensie op Film Fest Gent 2020Peninsula *** 1/2

Regie: Sang-ho Yeon (Train to Busan)

Met Dong-Won Gang, Jung-hyun Lee, Re Lee,…

Speeltijd: 116′

Ga kijken als je hield van Gamer, Death Race, The Walking Dead & World War Z.

Het verhaal: Een zombievirus heeft zich de afgelopen 4 jaar verspreid over heel Zuid-Korea. 4 Koreanen in Hong Kong varen door de blokkade naar Incheon voor 20 miljoen dollar op te halen in een verloren vrachtwagen.

Film Fest Gent 2020 banner

De setting: De 47ste editie van Film Fest Gent gaat ondanks de coronacrisis door! Elk jaar in oktober stelt het festival ruim 100 langspeelfilms en 50 kortfilms voor uit de gehele wereld. De afgelopen jaren wist het festival een publiek van ruim 100.000 toeschouwers aan te trekken. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan componisten als: Ennio Morricone, Gabriel Yared, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Patrick Doyle, Howard Shore, Georges Delerue, Hans Zimmer, Maurice Jarre, Craig Armstrong, Harry Gregson-Williams, Mychael Danna en Gustavo Santaolalla & Marco Beltrami. Sinds 2001 organiseert het festival ook de World Soundtrack Awards, de meest prestigieuze filmmuziek prijzen ter wereld. Elk jaar krijgen de beste soundtrack componisten op die manier erkenning voor hun werk. Ondertussen groeide Gent uit tot een jaarlijks meeting point voor zowel gereputeerde als piepjonge muzikale talenten. Met deze focus verwierf het festival haar eigen unieke plaats tussen de vele duizenden filmfestivals in de wereld. Zo plaatste het vooraanstaande Amerikaanse filmblad Variety in september 2007 Film Fest Gent bij de 50 niet te missen festivals van de wereld. Film Fest Gent 2020 is gepland van 13 tot en met 24 oktober 2020 met als openingsfillm Druk van Deense cineast Thomas Vinterberg en de slotfilm Soul van Disney Pixar.

Peninsula recensie op Film Fest Gent 2020

Ons verdict: De Koreanen zijn inmiddels omgetoverd tot de Denen van Azië met voorbeelden zoals Parasite, Okja maar ook Train to Busan die een tijdje terug goed scoorde bij filmcritici & -liefhebbers. Peninsula is nu het actievolle vervolg op Train to Busan waarin Dong-Won Gang & Jung-hyun Lee de hoofdrollen krijgen, regisseur Sang-ho Yeon terug komt voor de gelegenheid en het Film Fest Gent 2020 de primeur krijgt om deze te tonen voor een Belgisch publiek.

Van meet af aan zie je dat Peninsula een kwalitatieve productie is met aardige special effects, heerlijke cinematografie en een geslaagde production design waar je de zombies dan ook graag bij neemt voor een keer. Regisseur Sang-ho Yeon combineert dit met leuke humoristische elementen die in lijn liggen met wat wij Westerse mensen kennen van de Aziatische cultuur zoals vuurwerk (China is de bakermat van dit goedje), disco-lichten & achterdochtige Koreaanse nachtclubs. Peninsula is wel een typische actiefilm die niet ontsnapt aan de nodige clichés (bvb. ontelbare kogels voor de protagonist) samen met mooie koppen zoals Jung-hyun Lee & Dong-Won Gang, maar in zijn subgenre voelt het wel aan als een Terminator 2 (je vindt overigens een leuke verwijzing terug naar de filmklassieker in hrt begin van Peninsula). Tot slot komt Peninsula met een adempauze halverwege mooi tot zijn einde dankzij een speciale combinatie van dramatische muziek & melancholische gebeurtenissen. Uniek is het minste wat je kan zeggen, hoewel het de kijker misschien wel moet liggen.

Kortom, Korean Noir ten top in Peninsula. Zonder meer één van de beste actiefilms van het filmjaar 2020 na Extraction.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.